När vi träffar familjen som består av pappa Andreas Persson, mamma Helene Båving och dottern Ella Båving är det lite drygt ett dygn kvar innan de sitter på tåget ner till Köpenhamn som blir första anhalten på deras tågsemester. På köksbordet ligger resehandlingar, kartor och några prylar som ska packas. Ella, som är åtta år och börjar tredje klass till hösten, ser fram emot den två veckor långa resan som stundar.

– Det ska bli jättekul. Jag ska fotografera och skriva i min dagbok om allt som händer.

Andreas säger att det hela började med att de planerade en cykelsemester i Österrike. Han tågluffade som ung och hela familjen reser gärna med tåget istället för bilen när de besöker andra städer i Sverige.

Artikelbild

| Prylar som är bra att ha: Böcker, sporkar, ficklampa, högtalare med mera.

– Visst, det var ju en helt annan sak när man var i 18-årsåldern. Då kunde vi sova lite varstans och resa länge. Men vi tänkte att det kunde vara kul att prova en tågluff som familj.

Den senaste tiden har det formligen exploderat med reportage, tv- och radioprogram som handlar om att resa med tåg. Flyget har utpekats som en miljöbov och det nya ordet “flygskam” har myntats. Den resebyrå i Kalmar som under några år har specialiserat sig på tågresor har fått så mycket att göra att de har svårt att hinna med.

– Vi är inga miljöfanatiker, men vi tänker på miljön, har det i bakhuvudet, och att resa med tåg är både miljösmart och trevligt, säger Helene.

Familjen planerar att vara borta i två veckor. Fem dagar har de bokat en lägenhet i staden Bad Ischl i Österrike. Cyklar tänker de hyra för att utforska närliggande områden.

Artikelbild

| I staden Bad Ischl i Österrike blir det ett fem dagars stopp och cykelturer.

– Faktum är att vi kommer göra en etapp med flyg. Både Helene och jag hörde ett radioprogram där man tog upp det faktum att vissa tåg inte är så miljövänliga och man behöver inte skämmas för att göra en flygresa. Det blir flyg mellan Köpenhamn och Prag, därefter tåg resten av resan.

Efter stoppet i Österrike är det en vecka kvar på tågluffarpasset. Men exakt vad nästa destination blir är fortfarande oklart.

Artikelbild

| Ella, 8 år, kommer att ha en egen ryggsäck på tågluffen.

– Vi siktar nog på Frankrike. Jag har inte varit där och tycker att det vore mysigt med någon fransk by, säger Helene.

– Jag vill vandra, flikar Ella in.

Artikelbild

| Det gäller att packa lätt. Allt ska bäras på ryggen och det har varit en tuff prioritering.

Packningen har inneburit en hel del eftertanke. De har var sin ryggsäck där allt ska få plats.

– Jag har en förmåga att packa alldeles för mycket. Så Andreas blir den som får sålla bort. Det viktigaste är nog bekväma skor, säger Helene.

Artikelbild

| Helene Båving och Andreas Persson med dottern Ella Båving bestämde sig för att ge sig ut på en tågluff.

Ella tar med kortlekar, målarbok och kamera. En liten kylbag får också hänga med eftersom de har hört att det kan vara svårt att köpa mat och dricka på tågen i Europa.