Malmström är på plats i Australiens huvudstad Canberra för att dra i gång förhandlingarna, som formellt inleds i Bryssel om två veckor.

Det kommer att finnas en del svårigheter, men jag är övertygad om att vi kommer att klara av det, säger Malmström på en presskonferens tillsammans med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull och handelsminister Steven Ciobo.

En komplicerad fråga rör livsmedel med geografiska beteckningar, som att det i EU till exempel enbart är tillåtet att kalla ost för fetaost om den är tillverkad i Grekland.

Jordbruk och geografiska beteckningar är ett svårt område, men vi är väldigt väl förberedda, säger Malmström.

Malmström ser stora möjligheter för särskilt små- och medelstora europeiska företag på den australiska marknaden. Hon vill på presskonferensen inte svara på hur lång tid förhandlingarna kan ta.

Australien har under våren slutit avtal med tio andra länder i Asien och Stillahavsregionen kring handel. Det så kallade Stillahavsavtalet, som går under namnet CPTPP, kom till trots att president Donald Trump i januari i fjol beslutade att USA skulle lämna förhandlingarna.

Frihandel och öppna marknader betyder fler jobb för australier, säger Turnbull på pressträffen.

Malmström kommer i veckan även att åka till Wellington för att lansera förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och Nya Zeeland.