Egon Lindqvist började tidigt spela fotboll i Jenny BK:s pojklag. Med tiden blev han en viktig kugge på vänsterkanten i A-laget som på den tiden höll till i division fyra och fem. Efter att han avslutat sin aktiva karriär började han att träna de olika pojklagen. Samtidigt började hustrun Svea, år 1965, att engagera sig i damklubben och arbetet fortsatte sedan när Jenny BK och Västerviks AIS bildade Västerviks FF år 1988.

Genom åren har hon varit ansvarig för Förskolan Bollen och haft ett uppdrag som kassör, bland annat. Man kan säga att Svea har haft ett finger med i allt som rört klubben och dess verksamhet nere vid Karstorp.

– Man kan nästan säga att jag blev ingift i det, jag har ju alltid hållit på med någonting, skrattar Svea.

Artikelbild

| Egon Lindqvist tror att det kommer kännas ganska konstigt i början utan försäljningen.

När Egon Lindqvist gick i pension fortsatte hans gedigna arbete för den svartgula klubben. Det som kunde ha blivit en stillsam tillvaro som pensionär blev istället till mångårig och hedersfull tjänstgöring.

– Jag började sälja Bingolotter uppe vid Coop. Klubben började sälja redan 1992 och vi hjälpte då Nils-Inge Ström. På den tiden hade inte affärerna någon egen bingoförsäljning. Jag jobbade med mycket i klubben innan det, men det var då bingoförsäljningen började, säger Egon Lindqvist.

När vi hälsar på makarna Lindqvist ett par dagar innan julafton säljer de lotter inför TV4:s uppesittarkväll. Pinnbordet står uppriggat utanför Hemköp och bingolotterna ligger uppradade i en prydlig linje. Välkända ansikten går förbi och hälsar glatt på makarna, som med ett varmt leende hälsar tillbaka. Att säga att Egon och Svea är igenkända är en underdrift.

– Det är otroligt socialt måste jag säga. Man träffar mycket folk. Även de som inte är här för att köpa Bingolotter stannar för att prata lite, säger Egon.

Artikelbild

| Så fort en Bingolott försvinner från bordet är Egon snabb med att fylla på.

– Efter alla dessa år så känner vi igen de flesta ansiktena, fyller Svea i.

En av alla som kommer fram för att hälsa på paret är Sten Lander. Förutom lite vardagssnack om allt möjligt passar han på att köpa en lott. Direkt efter köpet är Egon snabb med att fylla på den prydliga linjen med en ny lott och bordet ser återigen perfekt ut. Den glädje som finns mellan paret och deras ”stamkunder” smittar av sig.

Artikelbild

| När makarna nu slutar med försäljningen kommer de att ägna mer tid åt familjen.

– Egon och Svea har betytt massor! Det är ett enormt arbete som de lägger ner från morgon till kväll. Jag hoppas att någon tar över efter dem, men det lär väl ingen göra, säger Sten Lander.

Kommer du att sakna dem?
Artikelbild

| Kunden Sten Lander har köpt många lotter av makarna Lundqvist genom åren. "Jag kommer att sakna dem", säger han.

– Absolut, det kommer jag att göra.

25 timmar varje vecka sitter makarna vid Coop Extra och Hemköp med sitt pinnbord och ständigt felfria linjer. Lägger man därefter till ett antal timmar med diverse administrativa uppgifter är man fortfarande inte i närheten av den tid de lägger på klubben i sitt hjärta.

Artikelbild

| Många i Västervik känner säkert igen Egon (bilden) och Svea, som brukar sälja bingolotter i flera olika butiker.

– Jag tror att det har betytt mycket för Västerviks FF. Även om jag nu slutar som kassör och med lotterna så kommer jag att fortsätta med ”Fotboll för alla”. Det är värt mycket för många människor, säger Svea.

2017 listade Folkspel, som står bakom Bingolotto och Sverigelotten, hur mycket Kalmar läns idrottsföreningar sålt för. Det visade sig då att Västerviks FF hade sålt lotter för 1 076 000 kronor under 2016, vilket gjorde att klubben blev näst bäst i hela länet.

Artikelbild

| Säljandet är väldigt socialt, berättar Egon som här säljer en lott till Christer Johansson.

– Intäkterna från vår försäljning har ju bidragit till mycket. Under de senaste elva åren så har vi dragit in 200 000 per år till klubbkassan. Det är ju välkomna pengar, förklarar Svea.

Men snart är det färdigsålt för de två eldsjälarna. Bingolotterna för årets nyårsbingo kommer att bli de sista som duon säljer. Därmed går en mångårig epok, men pinnbord och felfria linjer, i graven.

– Men det klart att man hade kunnat hålla på längre om vi hade fått hjälp eller varit flera som sålt. Vi har ju fått lägga resor och andra aktiviteter åt sidan för det här, förklarar Egon.

– Men vi har självklart tyckt att det varit roligt. Annars hade vi inte hållit på. Man har känt att man har gjort någonting för föreningen. Men visst har vi fått ställa mycket annat åt sidan för det här fortsätter Svea.

– Fast en söndag har vi faktiskt åkt till Stockholm för att kolla på Mamma Mia, erkänner Egon och skrattar till.

Kommer ni att sakna det?

– Till en början kommer det att vara lite jobbigt, det kommer man nog inte ifrån. Men det är ju barnen som har börjat tjata på oss om att vi ska lägga av. Sedan så har vi fyra stycken barnbarnsbarn och vi vill lägga mer tid på familjen, säger Egon.

– Det har varit väldigt roligt. Men familjen har saknat den tiden under de här åren, säger Svea.

Snart sparkas en ny säsong igång för deras kära Västerviks FF. I och med IFK Västerviks avancemang kommer det återigen att spelas glödheta derbyn på Bökensved. Och räkna med att Egon och Svea kommer att finnas på läktaren.

– Det kommer nog att bli bra. Det blir spännande matcher, avslutar Svea.