Redan i farstun möttes man av stekoset i den lilla hembygdsgĂ„rden. Inte konstigt, hĂ€r har âköksgĂ€ngetâ varit igĂ„ng och jobbat sedan Ă„tta pĂ„ morgonen, trots att de första gĂ€sterna inte vĂ€ntades komma förrĂ€n pĂ„ eftermiddagen. Men det krĂ€ver sin förberedelse, nĂ€r man ska servera omkring 200 raggmunk pĂ„ en dag.
â Det gĂ„r pĂ„ vana, sĂ€ger Gun Samuelsson som varit med och stekt inför Mariannelund- HĂ€ssleby hembygdsförenings traditionella raggmunksgille i mĂ„nga Ă„r.
â Men visst Ă€r det en modernisering i dag jĂ€mfört med för kanske 15 Ă„r sedan. Nu har vi en maskin till hjĂ€lp som river all potatis, sĂ€ger hon.
Föreningens ordförande Tage Fransson rÀknade med att raggmunksgillet, precis som tidigare Är, skulle locka mÄnga matgÀster.
â Det brukar bli omkring ett 100-tal personer, sĂ€ger han.