Socialbidragen "skenar iväg" i Eksjö

6,7 procent av befolkningen i Eksjö kommun fick 2017 ekonomiskt bistånd. "Vi är medvetna om att vi skenar iväg så just nu pågår ett intensivt arbete med kommunens försörjningsstöd", menar socialchef Patrik Karlsson.

Eksjö kommun ska tillsätta en ny chef för tillväxt- och utvecklingssektorn. Under vakansen axlar Stefan Hallberg uppdraget som ställföreträdande.

Eksjö kommun ska tillsätta en ny chef för tillväxt- och utvecklingssektorn. Under vakansen axlar Stefan Hallberg uppdraget som ställföreträdande.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2018-10-21 21:42

Eksjö och Nässjö är de kommuner i länet med störst andel invånare med ekonomiskt bistånd. Det framkommer i statistik från Socialstyrelsen. Kommunerna ligger med sina 6,7 procent över rikssnittet på 4 procent, och långt över Habo kommuns 2,1 procent, länets lägsta siffra. Enligt Eksjö kommuns socialchef, Patrik Karlsson, beror ökningen på ett ökat söktryck.

– Att det är fler som sökt är förklaringen till att siffrorna skenar iväg. Vi ser en ökning av ärenden som flyttas från etableringen till vanligt försörjningsstöd men även inom andra målgrupper som personer med olika funktionsnedsättningar eller annan social problematik. Vi har en skyldighet att se till att den enskilde individen får hjälp.

Totalt ska det 2017 ha rör sig om 702 personer över 18 år, en siffra som inte har varit så hög sedan 1998 då 705 personer var biståndsmottagare.

– De senaste fyra månaderna har vi sett en ökning av ärenden och frågan är oerhört prioriterad utifrån ekonomin, säger Patrik Karlsson.

– Det är ett väldigt komplext och pågående arbete. Den gruppen som idag som har försörjningsstöd är den gruppen som har allra svårast att komma ut på arbetsmarknaden. Nu tittar vi delvis på hur vi samarbetar internt, med arbetsföreningen och med regionen. Vi håller också på att ta fram nya riktlinjer för att skapa en likhet inom handläggningen men det kommer att ta tid innan man ser en effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!