Nära 23 miljoner back i sociala sektorn

Sociala sektorn i Eksjö kommun gick 22,8 miljoner minus 2018. Men socialchefen ser det ändå som positivt; "Bättre än prognosen visade".

Foto:

Eksjö2019-02-28 10:38

Sociala sektorn har ett stort underskott jämfört med tilldelad budget. Men skillnaden mellan prognosen på 37,3 miljoner och bokslutet visar 14 miljoner bättre än vad nämnden räknat med.

– Verksamhen för ensamkommande barn och flyktingmottagning gör att det blir ett överskott, då de erhållna statsbidragen varit större än kostnaderna. Det väger upp sektorns totala resultat, säger socialchef Patrik Karlsson.

– Vi har också jobbat med rörliga tider på bemanningsenheten på våra särskilda boenden, och har försökt resursoptimera verksamheten i hemtjänsten. Det är ett väldigt positivt resultat även om vi har ett stort arbete framför oss. För vi ska ju ha en budget i balans. Men det är bättre är vad prognosen visade, säger han.

Jämfört med året innan är det en enorm skillnad.

– Då hade vi ungefär 50,5 miljoner back, konstaterar socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

– Så det här är rätt väg även om det är tufft. Det är ett långsiktigt arbete med många saker men framförallt är det ett positivt resultat, konstaterar Patrik Karlsson.

Resultatdialog är ett nytt sätt att arbeta med ledning och styrning i kommunen.

– Där träffar funktionschef och jag som socialchef verksamheten där vi tittar på kvalité, utveckling och ekonomi men framförallt på åtgärdsplaner. Vad beror underskottet på och vilka åtgärder kommer vi att vidta. Det ligger till grund för de prognoser vi presenterar för nämnden. Då har vi ett underlag vilka åtgärder som vi vidtar för att få en budget i balans.

Sociala sektorn gick nästan 23 miljoner back.  Men socialchefen ser det ändå som ett positivt resultat.
Sociala sektorn gick nästan 23 miljoner back. Men socialchefen ser det ändå som ett positivt resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!