"Där har vi nästan hela underskottet"

Eksjö kommuns sociala enhet väntas gå 34 miljoner back enligt nuvarande prognos. LSS och socialt stöd knäcker budgeten med många miljoner.

Den hårdare bedömningen att få assistans för de som har funktionsnedsättning har mötts av stora protester runt om i landet.

Den hårdare bedömningen att få assistans för de som har funktionsnedsättning har mötts av stora protester runt om i landet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Eksjö2018-08-30 08:00

Lagen om stöd och service, LSS frestar hårt på många kommuners ekonomi. Eksjö kommun är en av dem.

LSS väntas stå för 25 miljoner av de totalt 34 miljoner som den sociala sektorn väntas gå minus i år.

En annan stor post är socialt stöd (personer som är placerade på exempelvis behandlingshem) som man räknar stå för 12 miljoner av avvikelsen från tilldelad budget.

– Där har vi nästan hela underskottet. Vi ser vad det är nu men vi har ingen aning om var vi hamnar vid slutet av året, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson (M).

– När det handlar om det sociala stödet har vi lösningar på hemmaplan för allt fler personer. Det arbetas väldigt aktivt med det i kommunen. Vi måste ta hand om våra invånare men vi saknar bostäder, säger hon.

Eksjö kommun har liksom många andra kommuner drabbats hårt av Försäkringskassans allt snävare bedömning av rätten till assistans. Direktiv från regeringen efter att kostnader skenat iväg

har gjort att Försäkringskassan på senare tid gjort en allt snävare tolkning av lagen. Det har inneburit att vissa som haft rätt till assistans fått den delvis eller helt indragen, från en dag till en annan, trots samma behov.

– Kommuner har protesterat hejdlöst, säger Anders Pansell, kristdemokratisk politiker i nämnden.

– Utredningen som regeringen tillsatt skulle vara klar i november men är nu uppskjuten till december. Det är inte fel att se över systemet men det här slår fel. Om man haft 300 timmar och sedan bara blir beviljad 20 för man omtolkar lagen, beskriver Marie-Louise Gunnarsson.

När Försäkringskassan nekar får kommunerna ta över och de gör oftast en annan bedömning kring behovet. Men då får också kommunen betala.

Hon berättar om en brukare i Eksjö som haft 600 timmars assistans i månaden. Vid en omprövning av Försäkringskassan fick kommunen beskedet att samma person bara skulle ha behov av 19,8 timmar.

– När bedömningen är under 20 timmar så får kommunen betala allt. Innan har vi fått betala 80 timmar i månaden men nu får vi stå för alla 600 timmar.

Att dra ner är inte möjligt när det gäller den personen och då får kommunen betala allt, säger Marie-Louise Gunnarsson.

Kommunen har i sin strävan att vända på varje krona tagit beslut att bygga fler gruppboenden. Nya boenden har byggts och fler är på gång men åtgärden tar sin tid.

– Så det finns en logisk förklaring till övertrasseringen, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!