Anmäler sjukhus efter cancerbesked

Hustrun till en man bosatt i Vetlanda kommun har anmält Höglandssjukhuset i Eksjö till Inspektionen för vård och omsorg.

En kvinna anmäler vården av sin man på Höglandssjukhuset. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

En kvinna anmäler vården av sin man på Höglandssjukhuset. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Eksjö2018-08-21 20:00

Hustrun beskriver i sin anmälan till IVO att hennes man "var heltidsarbetande och till synes helt frisk" då han i somras insjuknade. Han misstänktes ha fått en stroke och vårdcentralen hänvisades honom till akutmottagningen i Eksjö.

Röntgen där visade på en hjärntumör. Kvinnan berättar i sin IVO-anmälan att beskedet kring det gavs i ett rum med en annan patient intill och att de därefter skickades hem.

När de dagen efter fick komma tillbaka blev det enligt kvinnan en mycket lång väntan för att få tala med läkare.

Läkaren skrev en remiss till Universitetsjukhuset Linköping men eftersom man inte hörde någonting därifrån, ringde makarna tillbaka.

Kvinnan hänvisade till journalen, och att läkaren först då skickade iväg remissen som skulle gått iväg tidigare. Kvinnan skriver till IVO att samma läkare även glömt att skicka in intyget om närståendepenning till henne vilket orsakat stora bekymmer.

Kvinnan fortsätter i sin anmälan beskriva vad hon anser vara väldigt bristfällig information kring vilken sorts operation mannen skulle få genomgå. När svaret av biopsin därefter skulle meddelas skedde inte det utan kvinnan fick följa journalen på internet, skriver hon i sin anmälan. Hon redogör också för att när hon efterfrågade informationen hade avdelningen ingen kännedom om att han var aktuell patient.

På Höglandssjukhuset har Elin Roos af Hjelmsäter, chefsläkare, inte tagit del av anmälan.

– Jag kan därför inte vidare kommentera det, säger hon men välkomnar en fristående bedömning av IVO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!