Videoverk om aktivister till Mariannelund

Videoinstallationen Accessing Utopia har visats på Venedigbiennalen och Botkyrka konsthall. Nu är det Mariannelunds tur.

Videoinstallation med unga svenska aktivister som engagerat sig mot sociala orättvisor och mot rasism. Nu kommer verket till Mariannelund och på söndag blir det Arts Talk.

Videoinstallation med unga svenska aktivister som engagerat sig mot sociala orättvisor och mot rasism. Nu kommer verket till Mariannelund och på söndag blir det Arts Talk.

Foto: Privat

Mariannelund2019-10-16 18:30

På söndag blir det Arts Talk i Konsthall Betel kring videoinstallationen Accessing Utopia, ”en polyfonisk 5-kanalig videoinstallation som arbetar kritiskt med frågor om samhälleligt tillträde, strukturell ojämlikhet och möjligheterna till förändring”.

Kulturakademien i Mariannelund, KaiM, arrangerar i samarbete med konstprojektet Nya Småland och Anna Mellergård i KAiM vågar tro på respons.

– Jag tänker på tidigare lyckade samarbeten, som exempelvis Ung på landsbygden, det kom massor med folk som satt och lyssnade på långa dikter och tittade på filmer. Många tycker det är lite annorlunda och spännande.

Videoverket bygger på intervjuer med unga svenska aktivister som engagerat sig i organisationer, som på olika sätt arbetar mot sociala orättvisor och rasism. Verket har tidigare visats på bland annat Venedigbiennalen och på Botkyrka konsthall.

– Det här triggar åtminstone mitt intresse, frågorna känns aktuella. Jag vet att när det ordnats Arts Talk på större orter kommer det ofta en väldigt intresserad, men liten grupp eftersom det kan tyckas smalt. Men i Mariannelund har vi haft 30-50 personer, säger Mellergård.

– I Kulturakademien försöker vi ordna utställningar åtminstone några gånger per år och just den här pågår dessutom under nästa veckas Eksjö kulturfestival och är en del av Nya Smålands interregionala och internationella program för 2019.

Videoinstallationen kommer att visas till den 9 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!