Vd får sparken efter upphandlingshärva

Vd Maria Lund entledigas som vd för tre kommunala bolag efter att upphandlingsregler inte ska ha följts.

Emeli Olaison, ordförande för Eksjö Kommunfastigheter AB och vice ordförande för Eksjöbostäder AB och Byggnadsfirma Stridh & Son AB samt Diana Laitinen Carlsson tjänstgörande ersättare.

Emeli Olaison, ordförande för Eksjö Kommunfastigheter AB och vice ordförande för Eksjöbostäder AB och Byggnadsfirma Stridh & Son AB samt Diana Laitinen Carlsson tjänstgörande ersättare.

Foto: Anette Stendahl

Eksjö kommun2019-10-30 16:52

Maria Lund som varit vd för Eksjöbostäder AB och Eksjö Kommunfastigheter AB sedan september 2015, samt vd för Byggnadsfirma Stridh & Son AB sedan mars 2018 sparkas med omedelbar verkan. Beslutet kom efter ett extrainsatt styrelsemöte för de tre bolagen under tisdagskvällen.

– Det var en enhällig styrelse som beslutade att med omedelbar verkan entlediga Maria Lund som vd i bolagen. Bakgrunden till beslutet är felaktig hantering av konsulttjänster. Vi saknar fortsatt förtroende för Maria Lund som vd, säger Emeli Olaison, ordförande för Eksjö Kommunfastigheter AB och vice ordförande för Eksjöbostäder AB och Byggnadsfirma Stridh & Son AB.

– Vi vill verkligen understryka att hon har gjort ett jättebra arbete och framgångsrikt jobbat med stora förändringar och tagit sig an uppgiften målmedvetet och med stort mod men det har framkommit uppgifter som gör att det blir oerhört svårt att återupprätta förtroendet, säger hon.

Var det några diskussioner?

– Det var en jättelång diskussion men det blev en enig styrelse och vi är övertygade om att det är det bästa beslutet.

–  Bolagen ska nu analysera vad som hänt, säger Diana Laitinen Carlsson, tjänstgörande ersättare.

Maria Lund har ett avtal om 12 månadslöner och avgångsvederlag med lika mycket, vilket är strax under 84 000 kronor per månad.

Maria Lund har inte kunnat nås. Kommunen meddelar att hon är sjukskriven. Tidigare har hon sagt att hon som vd tar sin del av ansvaret och att motivet varit att rätta till bolagens ekonomiska redovisning.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!