Valbackens toppstuga ska styckas av

Kvarnarps gård men även ledningscentralen styckas av under 2019. Valbackens toppstuga, Klinten och Skedhults gård står på tur.

Valbackens toppstuga ska styckas av.

Valbackens toppstuga ska styckas av.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2019-01-08 05:00

Samhällsbyggnadsnämnden avser att spara pengar. Ett sätt kan vara att minska kostnader, höja hyran eller minska underhållet på fastigheter man äger.

– Det kommer bli en mix av det, säger Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef.

Sektorn har även fått i uppdrag att genomföra en plan för att stycka av byggnader, som har förutsättningar att bli egna fastigheter, för eventuellt ägarbyte.

– Det kan vara inom kommunen men även annan ägare, säger avgående ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Per Sixtensson (C)

Varje avstyckning beräknas kosta cirka 50 000 kronor och en rimlig nivå är enligt ledningsutskottet två till tre fastigheter per år, vilket skulle landa på mellan 100 000 och 150 000 i kostnad per år.

– Om fyra-fem år är vi klara, säger Per Sixtensson.

Då räknar man ha styckat av aktuella byggnader till fristående fastigheter och har spridit ut kostnaderna över några år. Kommunen ser det som en långsiktig investering. Skulle det bli aktuellt att avyttra någon fastighet framöver, så räknar man kunna spara mycket tid. I dag tar en lantmäteriförrättning mellan ett och ett och ett halvt år.

Arbetet har redan börjat då det finns ansökningar om avstyckning av Kvarnarps gård med fem byggnader men även för den så kallade Ledningscentralen (här förs diskussioner med en eventuell köpare).

Valbackens stuga i Ingatorp, Skedhults gård och Klinten planeras att styckas av under nästa år.

Byggnader som redan idag är fristående fastigheter är exempelvis Mariannelunds bio och Allégården i Kråkshult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om