Tvingas ha stängt en dag i veckan

Mariannelunds vårdcentral håller stängt på fredagarna fram till slutat av augusti. Orsaken är bristen på sjuksköterskor. Men situationen är ändå bättre än förra året vad gäller bemanning.

Mariannelunds vårdcentral håller stängt på fredagarna under sommaren för att lösa bemanningen.

Mariannelunds vårdcentral håller stängt på fredagarna under sommaren för att lösa bemanningen.

Foto: Jenn Hultberg

Mariannelund2019-07-01 18:30

Förra året tvingades Region Jönköpings län minska öppettiderna på Mariannelunds vårdcentral för att klara av sommarens semestrar. Bland annat höll man stängt fredagar. Så är fallet även den här sommaren.

Sedan ett par veckor tillbaka är vårdcentralen stängd på fredagar. Så kommer det att vara fram till den 19 augusti. Akuta ärenden hänvisas till Eksjö.

– Det handlar inte om läkarbrist utan brist på sjuksköterskor och att täcka semesterperioden, förklarar Ulrika Sedig, tillförordnad verksamhetschef på vårdcentralerna Bra Liv i Eksjö och i Mariannelund.

Förra året tvingades man stänga två timmar tidigare måndag till torsdag, i sommar kan man hålla öppet som vanligt till 17.

– De sköterskor som är i tjänst koncentrerar sin arbetstid till måndag till torsdag och då lyckas vi lösa bemanningen.

Ulrika Sedig menar att situationen är bättre än i fjol.

– Ja, på läkarsidan. Det har varit en tuff situation på läkarsidan, som jag är glad att vi idag har löst, säger hon.

Vårdcentralen i Mariannelund, som numera är en filial under Eksjö vårdcentral, har under många år brottats med svårigheter att rekrytera läkare men idag är de två fasta läkartjänsterna bemannade.

Hur utföll förra sommaren minskade öppettider?

– Jag upplevde att det inte ställde till det för invånarna i Mariannelund. De blev hänvisade till Eksjö på fredagarna, säger hon.

I Eksjö håller Kvarnarps vårdcentral helt stängt under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!