Stöttar områden drabbade av översvämningar

Räddningstjänsten i Eksjö kommun hjälper till med materiel för att stoppa översvämningarna kring Lagan.

Vattendragen nedströms i Brusaån och Silverån bedöms ha stora marginaler även om flödena är högre än normalt för årstiden och markerna börjar bli mättade.

Vattendragen nedströms i Brusaån och Silverån bedöms ha stora marginaler även om flödena är högre än normalt för årstiden och markerna börjar bli mättade.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-02-26 08:00

– Vi har skickat allt vi har i översvämningsbarriärer. Det handlar om 700 meterbarriärer. Vi har även skickat en del pumpar, säger kommunens räddningschef Micael Carlsson, om hjälpen man bistår med.

Vad skulle hända om det blir översvämning här?

– Då får vi vända oss till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger han.

Han ser dock ingen risk för översvämning i Brusaån och Silverån i dagsläget.

– Vi följer situationen och prognoserna. Den situationen vi har är att vi har mycket vatten men vi har inga larmnivåer, säger han.

– Vi hade en topp i förra veckan men nu är det snarare sjunkande nivåer. Det sjunker inte jättefort och det kan gå upp men vi hade mer vatten förra veckan än vad vi kommer ha i mitten av den här veckan.

I Mariannelund bedömer han inte att det finns någon risk. I Ingatorp har vattnet tidigare i veckan klättrat i Sjöparken.

– Men det är långt ifrån några höjder som skulle kunna skapa några problem. Förra veckans topp i Ingatorp var 0,4 kubik/sekund och idag är det 0,34 kubikmeter.

Han förklarar att flödet i Mariannelund ligger på 4,7 kubik per sekund och i Silverdalen 1,0 kubik per sekund och jämför med tre gånger så mycket vatten när det varit som mest. Nu väntar nederbörd, en del kan bli som snö, samtidigt som markerna börjar bli mättade.

– Hade vi haft nuvarande utgångsläge med fyllda vattendrag hade snabb snösmältning inte varit så bra. Men kommer kommande nederbörd nu som snö tar det lite längre tid innan det når vattendragen, säger Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!