Sprängladdning oskadliggjord mitt i stan

Polisens bombgrupp desarmerade en sprängladdning mitt i Eksjö på måndagsmorgonen. Ett stort område spärrades av i centrum och en bostadsfastighet evakuerades innan sprängladdningen kunde tas om hand.

Ett helt kvarter spärrades av mitt i Eksjö under måndagsmorgonen sen en misstänkt sprängladdning hittats in till en restaurang i området.

Ett helt kvarter spärrades av mitt i Eksjö under måndagsmorgonen sen en misstänkt sprängladdning hittats in till en restaurang i området.

Foto: Jimmy Karlsson

Eksjö kommun2019-12-09 18:10

– Även om vi inte har problem som i storstäderna är vi inte förskonade i Eksjö. Det förekommer individer med kopplingar till kriminella nätverk som använder sig av den här metoden. Det är bekymmersamt och vi ser med största allvar på det, säger Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef på Höglandet.

Strax efter klockan 03 natten till måndagen fick polisen via ett anonymt samtal till SOS Alarm en anmälan om att det fanns ett misstänkt explosivt föremål direkt intill en fastighet på Södra Kyrkogatan mitt i Eksjö.

Den första polisinsatsen som kom till platsen slog snabbt fast att det kunde rör sig om en skarp sprängladdning. Därför spärrades ett större område av i nära anslutning till kommunhuset och kyrkan.

Samtidigt kallades polisens Nationella bombskyddsgrupp in från Göteborg. Bombteknikerna anlände till Eksjö runt 07.10-tiden. Kort efter det kunde de inleda sitt arbete på plats.

Parallellt med det evakuerades en bostadsfastighet som ligger vägg i vägg med den fastighet där sprängladdningen påträffats.

Vid 08-tiden konstaterade bombteknikerna att det rörde sig om en skarp sprängladdning. Därför vidgade polisen ut det avspärrade området över kyrkogården.

Cleo Pedersen Dambo Becherel möttes av avspärrningarna när hon följde småsyskonen till skolan.

– Jag känner mig ganska säker ändå, det här är Sverige och det finns infrastruktur att ta hand om sånt som händer då och då, säger hon.

Bomben hämtades med bombgruppens robot och kunde desarmeras på plats. Föremålet togs sedan omhand av bombteknikerna i den speciella lastbil som gruppen hade med sig. I den transporterades den desarmerade laddningen vidare.

– Vi vet inte så mycket om vad det är för föremål, det får den fortsatta tekniska undersökningen komma fram till, säger Jonas Lindell.

Vad det kan ligga för motiv bakom sprängladdningen har polisen ingen uppgift om ännu.

– Nej, det är också något vi får jobba vidare med på bred front.  Den tekniska undersökningen är en del, men vi vill också hålla olika förhör och försöka få fatt i vittnen som kan ha sett något under natten, säger Jonas Lindell.

Bland annat vill polisen att den anonyma person som ringde in till SOS Alarm ska ge sig till känna.

Vid 16-tiden på måndagen fanns ännu ingen misstänkt gripen för brottet som rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Jonas Lindell, polisområdeschef på Höglandet, oroas över att misstänkta sprängladdningar dykt upp i området. "Det finns personer med kopplingar till organiserad brottslighet."
Jonas Lindell, polisområdeschef på Höglandet, oroas över att misstänkta sprängladdningar dykt upp i området. "Det finns personer med kopplingar till organiserad brottslighet."
Karta: Södra Kyrkogatan i Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!