Sofia fascineras av möten i världen

Mariannelundsbördiga Sofia Jagbrant läste en plansch om ett ungdomsutbyte. Det kom att förändra mycket i hennes liv.

Sofia Jagbrant hemma i Mariannelund där hon växte upp. .

Sofia Jagbrant hemma i Mariannelund där hon växte upp. .

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-02-06 17:00

Sofia Jagbrant, numera bosatt i Malmö, ville träna engelska och åkte till en hästgård i Kanada sommaren innan trean på gymnasiet. Men det var en plansch på gymnasiet i Eksjö om ett ungdomsutbyte med Europa och Mellanöstern och Nordafrika, som kom att förändra mycket i hennes liv.

– Det var väldigt fina personer och många dörrar öppnades för mig, säger hon om utbytet, som Eksjö kommun var involverad i.

En av de nyvunna vännerna bodde i Jordanien och Sofia Jagbrant åkte och hälsade på. Hon säger att det var här som hennes intresse för resor och för kulturer verkligen tog fart. Hon började studera fred- och konfliktkunskap och engagerade sig i den lokala FN-föreningen, fortsatte som utbytesstudent i Australien, volontärarbetare i Egypten (innan revolutionen), jobbade på FN-förbundet, läste masterutbildning och hade konsultjobb. Hon har utbildat sig inom bland annat projektledning och coaching, internationell utveckling och management, psykologi och språk.

Ett av hennes senaste uppdrag har varit för SIDA i Tanzania som biträdande bilateral expert för unga som vill skapa förändring och utveckling.

Sofia Jagbrant berättar att hon under de tre åren bland annat jobbade med ledarskap och coaching. I dag känner hon att Tanzania är hennes andra hem.

– För mig handlar det om vilka band jag skapat med människor, säger hon och pratar varmt om kollegor och personer hon mött.

Sofia Jagbrant håller nu på att avsluta psykologistudier på kandidatnivå och har sedan en tid tillbaka även startat ett socialt inriktat företag, i vilket hon hoppas kunna kombinera sina kunskaper.

– Det kan vara att jobba med mentala frågor och unga vuxna som har ett driv, förklarar hon.

Sofia Jagbrant säger att hennes huvudfokus framöver är att kombinera sitt intresse för psykologi och internationella frågor.

Är utgångspunkten olika här och i Tanzania?

– Tanzania har stor fattigdom. Man har ett mycket större fokus på elementära behov och att kunna skicka barnen till skola. Vi i Sverige har ett trygghetsystem med välfärd. Vi många möjligheter och bra ställt materiellt. Men vi är ibland väldigt individualiserade och det vi lätt glömmer är att hitta ett sammanhang.

Hur kan man hitta det sammanhanget?

– Det vi gör för andra har betydelse och man kan skapa goda effekter för sin egen hälsa och mående, nämner hon som exempel på vad som kan ha betydelse.

Sofias grannar på gatan där hon bodde i Dar as Salaam. Helen, Noel och lillasyster Nori vid ett återbesök i höstas. I familjen ingår även pappa Abel och storebror Nelson Kihwele.
Sofias grannar på gatan där hon bodde i Dar as Salaam. Helen, Noel och lillasyster Nori vid ett återbesök i höstas. I familjen ingår även pappa Abel och storebror Nelson Kihwele.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!