Snön flyttas för att skapa sportlovsåkning

Valbacken i Ingatorp håller stängt på onsdag – för att kunna ha öppet resten av veckan. Nu flyttas snö för att skapa prima sportlovsåkning.

Valbacken håller stängt en dag för att flytta snö, så att sportlovsåkningen räddas.

Valbacken håller stängt en dag för att flytta snö, så att sportlovsåkningen räddas.

Foto: Ivonne Svahn

Skidor2019-02-19 13:30

Mildvädret påverkar men Valbacken har ambition att ha öppet under veckan med undantag av onsdagen.

– Vi skulle egentligen ha haft öppet under onsdagen men nu väljer vi att preparera backen den dagen. Vi har en del snöhögar som använts till gupp för åkarna. De högarna kommer vi att flytta för att få en bättre backe, beskriver Sören Andersson i Valbackens Alpina Förening.

– Väderprognosen har visat lite kyligare väder. Det handlar om några minusgrader. Det är inte tillräckligt för att göra snö men det är tillräckligt för att flytta snö. Eventuellt faller det dessutom lite snö mellan onsdag och torsdag och det vore ju toppen.

Valbackens nytillskott, en pistmaskin som tidigare gått i alperna, kommer då att tas i bruk.

– Den är mycket nyare än vår gamla. Men vi behåller den gamla som reserv. Den är bra att ha nu när vi ska flytta snön, säger han.

Att tillverka någon ny snö framöver är inte aktuellt.

– Prognosen talar om mildare väder igen i nästa vecka. Det finns ingen ekonomi i att göra snö nu och efter sportlovet brukar dessutom intresset minska.

Backen öppnade den 19 januari och har hittills haft öppet 18 dagar.

– Men antalet besökare har varit många så de rörliga kostnaderna kommer att gå ihop sig. Samtidigt har vi gjort många investeringar. Det är ingen fara för verksamheten men kommer det gröna vintrar blir det annorlunda, säger han.

Förra året hade man haft öppet 36 dagar då man valde att stänga 1 april. Vintern 2007/2008 kunde man inte ha öppet en enda dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!