Sista sommaren med café

I 15 år har det tyska paret Rüdiger och Brigitte Ising drivit Café Sjövik längs med riksväg 40 utanför Hjältevad. Den här sommaren blir dock den sista då paret bestämt sig för att varva ner.

Rüdiger och Brigitte Ising gör sin sista sommar med Café Sjövik utanför Hjältevad.

Rüdiger och Brigitte Ising gör sin sista sommar med Café Sjövik utanför Hjältevad.

Foto: Magnus Strömsten

Hjältevad2019-08-10 15:18

För 21 år sedan köpte Rüdiger och Brigitte Ising sommarstugan vid sjön Hjälten. Att de som många andra tyskar skulle ha en röd stuga med vita knutar var dock långt ifrån självklart från början.

– Vi tittade efter hus i både Spanien och Frankrike först och hade aldrig varit i Sverige tidigare. Vi fick kontakt med en mäklare i Jönköping som visade oss huset och föll för den fina utsikten över sjön, säger Rüdiger Ising.

De första fem åren hade paret huset som ett rent sommarboende, men sedan föddes tanken på att flytta permanent.

– Vi har jobbat en del inom café och restaurangbranschen tidigare och tänkte att det borde kunna gå att utnyttja närheten till riksvägen och öppna ett fikaställe. Många sa att det kommer aldrig att gå, men nu har vi drivit stället i 15 år och bevisat att det gick. Det är inget man blir rik på, men det går att leva på för oss, säger Rüdiger Ising.

Vad finns det för utmaningar med verksamheten?

– Det är svårt att planera för hur mycket gäster det kommer. Det är skönast när det är ett jämnt flöde. Det är nästan mer stressigt när det är lugnt, säger Brigitte Ising.

Vad är roligast med att driva café?

– Att träffa så mycket folk. Vi har stamgäster som kommer varje år och så har vi haft gäster från både Nya Zeeland, USA och Kanada. Det är kul, säger Brigitte Ising.

Vad ska ni göra i höst när ni stängt?

– Vi kommer att bo kvar här och ta det lugnt och njuta av pensionärslivet, säger Brigitte Ising.

I 15 år har det tyska paret bedrivit ett sommarcafé vid riksväg 40.
I 15 år har det tyska paret bedrivit ett sommarcafé vid riksväg 40.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!