Så ska de stoppa sexofredanden

Eksjö stadsfest och flera andra festivaler gör gemensam sak för att motverka sexuella övergrepp – och för att få publiken att våga agera.

Eksjö Stadsfest vill få publiken att agera och bry sig om varandra i Dare for Care.

Eksjö Stadsfest vill få publiken att agera och bry sig om varandra i Dare for Care.

Foto: Sindra Svahn

Eksjö2019-03-25 16:30

Eksjö stadsfest, Brännbollsyran, Way Out West, Storsjöyran och Lollapalooza. Festivaler som tillsammans samlar 315 000 besökare och 20 000 volontärer. I år ingår de alla i satsningen Dare to Care, som vill engagera både arrangörer, publik och artister att våga reagera vid misstänkta övergrepp.

– Styrkan i den här satsningen är att vi kan driva ett förändringsarbete som förhoppningvis ger avtryck i hela samhället, säger Hanna Rothelius, projektledare för Dare to Care på Svensk Live, som driver projektet i samarbete med RFSU och med medel från Svenska Postkodstiftelsen, i ett pressmeddelande.

För Eksjö Stadsfest är det en fortsättning på en långvarig utbildningssatsning, att man nu involverar publiken för att skapa en omtänksam publikkultur.

– Vi blev jätteglada för att ha blivit utvalda, säger Maria Stejdahl, ordförande för Fiesta Eksjö.

Eksjö Stadsfest har haft en särskild trygghetsutbildning för volontärerna i fem års tid.

– De sista 2-3 åren har vi även haft publikvärdar.

De har haft stort fokus att upptäcka sexuella ofredanden.

Maria Stejdahl säger att Dare for Care handlar om att man som person ska våga bry sig och agera.

– Vi vill få publiken att vakna till och se tecken på om det inte står rätt till. Vill verkligen tjejen gå med den killen? Eller att förstå att man kan "frysa till is" när man blir utsatt för något. Att se tecken att det inte står rätt till. Vi vill skapa en folkrörelse att skapa mer medmänsklighet i ett råare samhällsklimat, säger Maria Stejdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om