Så påverkas ekonomin i Eksjö kommun

Eksjö kommun har ökat sin befolkning med 98 invånare på ett år. Det visar preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån.

Eksjö kommun har ökat sin befolkning med nästan 100 invånare på ett år. Det gynnar den kommunala kassan.

Eksjö kommun har ökat sin befolkning med nästan 100 invånare på ett år. Det gynnar den kommunala kassan.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö kommun2019-11-06 14:00

Den definitiva och officiella befolkningssiffran för 1 november presenteras av SCB den 9 december. Eksjö kommun får dock preliminära uppdateringar oftare och de färskaste siffrorna visar 17 735 invånare 1 november. Det är 98 fler invånare på ett år.

Första november är ett viktigt datum?

– Där man är skriven då betalar man skatt nästa år. Därför är det viktigt för budgeten, säger Karin Höljfors, ekonomichef i Eksjö kommun.

Hon säger att man räknar med att varje invånare genererar ungefär 45 000 kronor till kommunens kassa. 

– Det är intäkter men det är kostnadsdrivande också, säger hon och nämner bland annat utbyggnad av skolor och förskolor.

Gentemot den budget som är lagd hade kommunen kalkylerat med 25 personer fler. Enligt kommunalråd Annelie Hägg (C) har man följt de nationella måtten för vad man tror kommunerna ska öka.

– Det påverkar lite men om utjämningssystemet går igenom så vägs den differensen upp med råge, säger Karin Höljfors om riksdagsbeslutet den 20 november.

– Olika kommuner har olika utgifter. Utjämningsystemet bygger mycket på demografi, geografi och socioekonomi. Eksjö har bland annat en hög medelålder. Tas beslutet tjänar Eksjö 6 miljoner på det, förklarar hon. 

– Vi är oerhört positiva att befolkningen ökar. Det behöver vi göra för vår utveckling. Sen ser vi en avtrappning som vi måste ta med i vår analys, hur det påverkar framåt i skollokaler exempelvis. Vi vet inte om det är tillfälligt eller inte men det brukar dippa tredje kvartalet, säger Hägg.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!