Nya vårdboendeplatser har öppnat på Marieberg

Tio nya vårdboendeplatser har öppnats i Eksjö kommun för att möta behovet som finns. Samtidigt utreds behovet av nya boenden.

Eksjö kommun har öppnat upp en avdelning för vårdboende med tio nya platser.

Eksjö kommun har öppnat upp en avdelning för vårdboende med tio nya platser.

Foto: Katarina Hydén

Eksjö kommun2019-10-15 05:00

Avdelningen Enen på Marieberg i Eksjö med tio platser har nyligen öppnats av Eksjö kommun för att möta behovet av vårdboende. Enen har enligt socialchef Patrik Hedström legat i malpåse i 4-5 år.

Totalt finns nu 131 vårdboendeplatser i kommunen.

– Vi har tolv personer i kö men vi klarar garantin på tre månader, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson. 

– Bakom en del av behovet ligger att vi infört ett maxtak på 150 timmars hemtjänst per månad. Om man har behov av fler timmar går det antingen till beslut i nämnden att man ska få fler. Annars har man en valmöjlighet att ha de timmarna eller få sitt behov tillgodosett i ett vårdboende, beskriver han.

Två av platserna på Enen är avsedda för växelvård. 

– De platserna är viktiga, så den som sköter om personen också orkar med, säger Marie-Louise Gunnarsson om den avlastning man kan få.

Idag finns fyra växelvårdsplatser i kommunen.

– Vi har ett högt tryck på korttidsplatser från slutenvården, säger Patrik Hedström om dagens 15 korttidsplatser.

Eksjö kommun räknar också med ett större tryck på demensboenden framöver.

– Idag finns 42 platser fördelat i Ingatorp och i Eksjö. Vi ser att fler och fler utvecklar demens. 2030 räknar man med att cirka 120 invånare kommer utveckla demens i Eksjö. Då måste vi titta på att bygga nytt och se över hur vi använder platserna idag, säger Hedström.

Även nya trygghetsboenden utreds. Enligt Gunnarsson riskerar de att få höga hyror, varvid en noga marknadsundersökning måste göras innan.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!