Nya utbildningsmöjligheter på hemmaplan

En ny förskollärarutbildning och undersköterskeutbildning. Det föreslås startas i Eksjö inom ett respektive två år.

Campus i12 i Eksjö har en sjuksköterskeutbildning. Nu startar även en undersköterskeutbildning och en förskolelärarutbildning för att möta behovet av arbetskraft lokalt och regionalt.

Campus i12 i Eksjö har en sjuksköterskeutbildning. Nu startar även en undersköterskeutbildning och en förskolelärarutbildning för att möta behovet av arbetskraft lokalt och regionalt.

Foto: Madeleine Jakobsson

Eksjö kommun2019-09-25 10:00

– Förra året beslutade vi att minska Campus i12:s utbildningar, som har ett nationellt eller internationellt fokus och la en inriktning på att gynna regionens kompetensförsörjning,  förklarar kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (C).

Ett större fokus har satts på vad den lokala arbetsmarknaden efterlyser, vilket gör att en förskollärarutbildningen med 20-talet platser, genomförs i Eksjö med start nästa höst.

 – Vi har en brist på förskollärare och vi vet hur det ser ut framåt. Det här är en utbildning för att locka elever från hemmaplan. Vi har jobbat fram ett koncept tillsammans med lärarhögskolan och har ett avtal på gång, säger Annelie Hägg.

Majoriteten av politiken vill även tillföra medel till en undersköterskeutbildning i Eksjö 2021. Hur många platser den utbildningen får är oklart.

– Vi vill erbjuda befintlig personal att kunna utbilda sig. Därför aviserar vi det redan nu, säger Markus Kyllenbeck, (M) förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Båda utbildningarna ska vara kopplade till Högskolan i Jönköping. 

– Det är väldigt positivt, välkomnar socialchef Patrik Hedström.

– Det är viktigt för oss. Vi skissade på en undersköterskeutbildning 2017 där de som jobbat kunde validera och delvis jobba samtidigt. Men då såg vi ingen möjlighet. Det var svårt att lägga fram förslaget när prognosen var 50 miljoner back. Nu möttes förslaget av positiv respons direkt, säger Marie-Louise Gunnarsson, (M) socialnämndens ordförande.

Kommunfullmäktige klubbar budgeten den 24 oktober.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!