Möte: Vara eller icke vara för dammen

Imorgon, tisdag, kallar Eksjö kommun till ett allmänt möte med anledning av förslaget att riva ur den nedre bruksdammen i Mariannelund.

Den nedre bruksdammen i Mariannelund kan komma att tas bort på grund av kostnadskrävande renovering och lagkrav.

Den nedre bruksdammen i Mariannelund kan komma att tas bort på grund av kostnadskrävande renovering och lagkrav.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-02-18 12:00

Nationella miljömål och EU:s vattendirektiv gör att det ställs högre krav på dammar framöver. Nedre bruksdammen i Mariannelund saknar sedan länge någon aktiv verksamhet knutet till sig.

Samtidigt är dammens konstruktion och luckor i dåligt skick.

– Dammen kräver ganska stort underhåll och den kostar att reparera. Övre dammen kostade 3,5 miljoner att åtgärda och det lär inte bli mindre med den nedre, säger Peter Johansson, sakkunnig på Emåförbundet.

Men även om dammen åtgärdas måste faunapassagen lösas då dammen utgör ett vandringhinder. Problemet blir då att ytan mot Bobinen är begränsad och att det förorenade sulfitområdet stoppar på andra sidan.

– Dammen måste lagligförklaras. Man måste söka vattendom och den prövas enligt miljöbalken. Dess enda syfte blir en spegeldamm. Ska du reparera, säkra dammen mot översvämning och lösa faunapassagen, då pratar vi om helt andra summor, säger han.

Kommunens förslag är därför att riva ut dammen och återskapa ett rinnande vattendrag. Men det är ett förslag som inte är helt okontroversiellt. Kommunen kallar av den anledningen till ett möte i Emilsalen den 19 februari kring de tankegångar som finns.

– Alla är välkomna. Jag informerar från kommunens horisont, länsstyrelsen informerar om det nationella perspektivet och vi kommer att ha med sakkunniga. Syftet med mötet är att man ska få kunskap om varför Eksjö jobbar med frågan och vilka konsekvenser det kan få, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!