Migrationsverket flyttar från lokalen

Migrationsverket slutar att hyra lokalen som Aktivt centrum finns i. I lokalen har Aktivt centrum funnits som en mötesplats för nysvenskar och asylsökande.

Migrationsverket lämnar i juni en stor lokal i Mariannelunds centrum.

Aktivt Centrum räknar med att lösa finansieringen året ut.

Migrationsverket lämnar i juni en stor lokal i Mariannelunds centrum. Aktivt Centrum räknar med att lösa finansieringen året ut.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-03-17 07:00

Det minskade antalet asylsökande gör att Migrationsverket sagt upp hyresavtalet för gamla Sparbanken i Mariannelund.

– Vi lämnar lokalen den 30 juni. Vi har ingen ambition att ha kvar den lokalen, bekräftar Ulrika Ljungdahl, Migrationsverkets enhetschef i Jönköping.

– Vi har en del boenden kvar just i det området. Det finns behov för oss att åka till Mariannelund men inte att ha en så stor lokal, säger hon.

Migrationsverket kommer däremot fortsatt ha kvar sin expedition på övervåningen.

Aktivt centrum har drivits av en förening med samma namn. Man är bland annat aktiv i undervisning av svenska och samhällsorientering, som tidiga insatser till asylsökande.

Birgitta Johanson, har bemannat Aktivt Centrum på ideell väg. Hon säger att man kommer avveckla lokalen löpande, där loppisdelen blir den största biten.

– Men vi räknar med att hitta finansiering till den första januari 2020. Ska vi sedan ha någon tillställning så kan vi hyra lokal, säger hon.

När Aktivt Centrum bildades hade den stora lokalen stått tom i flera år.

– Jag och Marie Brask på eksjö.nu försökte innan få det till ett företagscentrum med bredband, vilket inte alla hade, säger hon.

Den tomma lokalen kom att öppnas tillfälligt, som en plats för krishantering och att mötas, efter en mycket uppmärksammad gruppvåldtäkt på ett boende i december 2011. En händelse som skapade stor oro.

Migrationsverket valde därefter att hyra lokalen som mötesplats, inledningsvis ett halvår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!