Luciatraditionen stark i Mariannelund

När flera andra orter väljer att ställa in sitt Luciafirandet på grund av bristande intresse råder motsatt situation i Mariannelund.

Övre raden från vänster:  Maja Westerström, Elin Arvidsson, Wilma Purmonen, Erica Karlsson, Tilda Adolfsson, Ellen Stejdahl, Tove Brolin, Saga Stejdahl och Amanda Alvarsson.

Övre raden från vänster: Maja Westerström, Elin Arvidsson, Wilma Purmonen, Erica Karlsson, Tilda Adolfsson, Ellen Stejdahl, Tove Brolin, Saga Stejdahl och Amanda Alvarsson.

Foto: Marie Wenehult

Mariannelund2018-11-16 05:00

I Mariannelund var det längre tillbaka röstning på Lucia. Genom att införa lottning fick man upp intresset men för några år sedan upplevde man en rejäl svacka igen.

– Det var ett, två år som vi nästan höll på att få ställa in men så var det en driftig mamma som tog tag i det, säger Marie Wenehult i Svenska kyrkan som är arrangör tillsammans med företag som sponsrar.

Vändningen kom och de senaste åren har det varit ett pampigt Luciatåg i Mariannelund.

– I år är det minst 16 deltagare och det kan bli två till. Det är det mesta vi någonsin haft, säger hon.

– I år har vi inga killar med men de är välkomna om de vill, säger hon.

I onsdags samlades Luciakandidaterna för första gången att öva sångerna under kantor Gösta Larssons ledning.

Åldern på deltagarna sträcker sig från årskurs åtta upp till året efter gymnasiet. Flera av dem har varit med tidigare år och Marie Wenehult gläds åt det.

– Det är en väldig trygghet för då har vi sången klar, säger hon.

Lucia lottas i samband med julmarknaden i hembygdsgården den första advent. Kröningen äger rum i Hässleby kyrka den 12 december innan Lucia med tärnor lussar på själva Luciadagen.

Den verksamhet som vill ha besök av Luciatåget är välkommen att höra av sig. Hittills är två platser inbokade.

– Vi kommer att lussa i Folkets hus i Silverdalen då Lönneberga inte har någon egen Lucia. Bobinen i Mariannelund får också besök, beskriver Marie Wenehult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!