Lördagshäng i hallen – med lots

I helgen startar konceptet lördagshäng i Furulundshallen i Mariannelund. En plats att "hänga på" för ungdomar med spontanidrott och lite musik.

Ungdomslotsarna Kenny Ntungane och Fredrik Creutz leder lördagshänget i Mariannelund.

Ungdomslotsarna Kenny Ntungane och Fredrik Creutz leder lördagshänget i Mariannelund.

Foto: privat

Mariannelund2019-01-10 08:00

Fredagshäng har funnits i Eksjö sedan hösten 2017 och efter önskemål drar kommunens ungdomslotsar nu även igång samma koncept i Mariannelund.

– Vi inleder ett samarbete med Mariannelunds folkhögskola som tycker det är roligt att få hjälpa till. Tanken är att det ska finnas trygga vuxna personer på plats, säger Kenny Ntungane som tillsammans med Fredrik Creutz är ungdomslots i Eksjö.

Satsningen må ha fokus på ungdomar men vem som helst är välkommen att komma förbi.

– Man kan ta med yngre syskon och föräldrar kan i stället för att lämna sitt barn vara med och umgås.

Just mixen av åldrar tror han är en styrka.

– När äldre ungdomar ser yngre tar de ansvar på ett annat sätt. Det är det vi strävar efter, för vi tror alla kan ta ansvar, säger han.

Satsningen med ungdomslotsar startade i regi av HIA (Hälsa, Integration och Arbete) i Eksjö för tre år sedan och riktar sig till de som är mellan 16 och 21 år.

– Vi utgår från gymnasiet och tanken är att bygga relationer och lotsa in ungdomar i meningsfull sysselsättning med exempelvis jobb, praktik eller föreningsliv, beskriver han.

Ungdomslotsarna arrangerar bland annat kvällar med möjlighet att spela basket och fotboll. I början körde man fredagshäng i Eksjö varje fredag.

– Det blev populärt och jättestort men vi fick inte ihop det sociala livet, säger han.

I dag har man hittat en nivå med "häng" var tredje fredag. Samma intervall blir det nu på lördagar i Mariannelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!