Lokalerna lever – trots stora flytten

Sedan slutet av augusti har delar av Brorssons gamla kontorsutrymmen fått liv igen. USNR flyttade inte hela verksamheten från orten.

Anders Dahlberg, Edshult och Daniel Isaksson, Kråkshult, diskuterar ett arbete.

Anders Dahlberg, Edshult och Daniel Isaksson, Kråkshult, diskuterar ett arbete.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-11-18 07:00

Det nya ägarbolaget till Söderhamn Eriksson meddelade ett par år efter övertagandet, att man tänkte satsa för att utvecklas.

Men här fick Söderhamn vinstlotten medan det blev ett stort dråpslag för Mariannelund.

Företaget som Astrid Lindgrens släkting en gång startat flyttade till Söderhamn.

Alla de drygt 40 anställda i Mariannelund erbjöds att följa med. Men det visade sig vara ett utsiktslöst uppdrag att få smålänningarna att flytta med.

En enda Mariannelundsbo valde att acceptera erbjudandet.

– Det är inte bara att flytta 55 mil och rycka upp sitt sociala nätverk, säger Lennart Brodd, som började jobba på dåvarande AK Eriksson redan 1973, med undantag av ett år då han var på Brorssons.

Under ett par månader har han stått till arbetsmarknadsmarknadens förfogande men är numera tillbaka på företaget igen som visstidsanställd.

Produktionen av sågverkslinjer i Mariannelund upphörde sommaren 2017 men det var inte förrän i våras som man lämnande lokalerna i sin helhet.

Med facit i hand har dock alla de som valde att inte flytta med fått jobb på andra företag.

Några av de som var erbjudna att följa med till Söderhamn jobbar dock fortsatt kvar i Mariannelund och det på USNR, som därmed inte helt lämnat orten.

I de gamla Brorssonslokalerna fanns kontorsutrymmen som renoverats. Besökaren möts av ett luftigt, ljust kontorslandskap där åtta tjänstemän har en vid utsikt över omgivningen.

Bolaget valde nämligen att behålla konstruktion och försäljning i Mariannelund även om huvudkontoret numera är i Söderhamn.

– Men de hjälpmedel vi har så fungerar det bra, säger de.

– Vi har lång erfarenhet i företaget och har nog mest erfarenhet av sågverkslinjer, summerar de.

Flera av dem har jobbat i företaget i 30 år eller mer. De är därför ett väl intrimmat gäng.

Åtta personer inom service utgår också fortfarande från Mariannelund.

– De åker över hela världen för att göra service, reparationer och nyinstallationer, beskriver konstruktionschef Anders Dahlberg.

Och mycket finns att göra i rådande högkonjunktur.

– Det är mycket ordrar. Just nu är det mycket Ryssland men även svenska kunder. Chile har varit stort innan men nu är Ryssland större. Men vi säljer mycket till Europa också, så det är över hela spannet, säger Anders Dahlberg.

Det sena höstmörkret börjar falla, men i lokaler, som länge stått mörka och tomma, lyser numera flitens lampa...

Anders Olsson, Lennart Brodd, Anders Dahlberg, Daniel Isaksson, Lars Fröberg, Fredrik Ingelsjö och Mikael Hjelmland är kvar i USNR:s verksamhet i Mariannelund.
Anders Olsson, Lennart Brodd, Anders Dahlberg, Daniel Isaksson, Lars Fröberg, Fredrik Ingelsjö och Mikael Hjelmland är kvar i USNR:s verksamhet i Mariannelund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!