De definitiva siffrorna kring lärarbehörigheten är ännu inte sammanställda men Bo-Kenneth Knutsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ser att vindarna vänt.

– Preliminärt ser det betydligt bättre ut i höst än vad det gjorde förra året. Det känns som att det är mycket bättre förutsättningar i år och det är en väldigt lyckad resa i det sammanhanget, säger han.

Skolchef Bengt-Olov Södergren berättar att de officiella siffrorna blir klara i oktober.

– Det här är bara en uppskattning men ska man lita på den så har vi ökat behörigheten med andelen lärare med lärarexamen på våra skolor i kommunen. Vi hade 73 procent behöriga lärare för två år sedan och det låg på samma nivå även förra läsåret. Nu har vi enligt preliminära uppgifter 79 procent lärare med examen, beskriver han.

Han säger att det ser ut som en trend åt rätt håll och då lyfter han särskilt fram Furulundsskolan i Mariannelund.

– 64 procent av lärarna i årskurs 1-6 har lärarexamen. I årskurs 7 till 9 är det 77 procent. Det låg på mellan 42 och 45 procent förra året. Det är oerhört glädjande. Det har varit bra rekryteringar och det var oerhört viktigt för oss att få till det, säger Bengt-Olov Södergren.

På Furulundskolan har en paviljong tagits i bruk och den avses få stå kvar ett bra tag.

– Så länge behovet finns kommer den vara kvar. Men det är inte länge sedan det byggdes en skola för 230 elever och då fanns det luft, påminner Bengt-Olov Södergren.