Kyrkan vill samla kraft från ovan

Den centralt placerade Pingtskyrkan i Eksjö vill satsa på solceller på sitt tak. Eksjö kommuns samhällsbyggnadsnämnd godkänner paneler - åt ett håll.

Ännu en kyrka i Eksjö vill hämta kraft ovanifrån. Pingstkyrkan vill sätta upp solpaneler på sitt speciella tak.

Ännu en kyrka i Eksjö vill hämta kraft ovanifrån. Pingstkyrkan vill sätta upp solpaneler på sitt speciella tak.

Foto: Lena Dahlberg

Eksjö2019-01-08 11:33

Pingstkyrkan i Eksjö är den andra i raden av församlingar i Eksjö som på senare tid vill satsa på solkraft. En ansökan har kommit in till Eksjö kommun, där församlingen vill sätta upp solpaneler på totalt 110 kvadrateter, på den delen som vetter mot söder.

Fastigheten byggdes i början av 1900-talet men har byggts om och till under flera omgångar. Från början var det ett Folkets hus men sedan 1988 tjänstgör byggnaden som pingstkyrka.

Kommunen konstaterar att kyrkan inte räknas till de byggnader i Eksjö som är kulturhistoriskt skyddsvärd. Däremot ligger byggnaden inom den del av Eksjö som utgör riksintresse för kulturmiljövård.

Då byggnaden har ett dominerande falsat plåttak med ärggrön kulör anses solpaneler dock innebära ett störande moment.

Kommunen konstaterar att helhetsintrycket kan komma att störas om en stor del av taket täcks av solpaneler, då både skillnad i material och färg är stor. Det finns även risk att panelerna kan ange reflexer.

Kommunen är dock positiv till solenergi och fastslår att det inte blir ett så störande inslag att det utgör en förvanskning enligt plan- och bygglagen.

– Vi gjorde bedömningen att de får ett bygglov eftersom det är på rätt håll, säger avgående ordföranden Per Sixtensson (C) i samhällsbyggnadsnämnden.

Eftersom byggnaden inte ligger intill byggnadsminnen, i utkanten av kulturmiljöområdet och att panelerna ska ligga mot söder, så anses de inte påverka stadsmiljön i större omfattning, konstaterar nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om