Kommunen vill införa ny maxtaxa

Flera enstaka besök av hemsjukvården i Eksjö kan bli en dyr historia, anser socialnämnden. Nu föreslås en reglering av taxorna.

Enstaka besök av hemsjukvården kostar idag 400 kronor i Eksjö kommun. Kommunen vill reglera det med ett maxtak.

Enstaka besök av hemsjukvården kostar idag 400 kronor i Eksjö kommun. Kommunen vill reglera det med ett maxtak.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Eksjö kommun2019-11-04 12:00

I dag betalar en person som är inskriven i hemsjukvården 500 kronor per månad i Eksjö kommun. De personer som inte är inskrivna i hemsjukvården men behöver något eller några enstaka hembesök betalar 400 kronor per besök.

– Det styrs av maxtaxan som är 2 089 kronor per månad, säger socialchef Patrik Hedström.

En person som har både hemtjänst och hemsjukård ska inte betala mer än den taxan.

– Men det vi sett är att vi haft brukare som inte haft hemtjänst och haft enstaka besök av hemsjukvården och fått utgifter på upp mot 1 600 kronor, säger han.

Han förklarar att den enskilde kanske får en rullator och betalar 400 kronor för det besöket.

– Sedan kanske man får ett annat hjälpmedel och har en uppföljning och då betalar man 400 kronor varje gång. Har man inte någon mer insats från kommunen kan det bli stora kostnader. Vi vill inte hamna i den situationen att man tackar nej till hjälp, säger han.

Hur upptäcktes detta?

– Det var några brukare som slog larm. Då tog vi upp det upp direkt för vi tyckte inte det var rimligt, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

– Vi vill lägga ett kostnadstak på 800 kronor. Har jag inte trygghetslarm utan bara får hjälpmedel så är det 2 089 kronor som tak i dag men nu blir det 800 kronor när det gäller hjälpmedel, beskriver hon nämndens förslag till ny maxtaxa.

Ett införande av maxtak beräknas ge 20 000 kronor lägre intäkt per år för hemsjukvården. 

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!