Kommunen har redovisat sina åtgärder

Skolinspektionen krävde i våras åtgärder på Furulundskolan i Mariannelund efter att ha konstaterat en rad brister.

Skolinspektionen har fått kommunens svar vilka åtgärder som vidtagits i skolan. Skolinspektionens krav var förenade med vite.

Skolinspektionen har fått kommunens svar vilka åtgärder som vidtagits i skolan. Skolinspektionens krav var förenade med vite.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-01-08 09:00

Brister påtalades bland annat inom behov av särskilt stöd, studiero och trygghet. Kraven var förenade med vite.

Skolchef Bengt-Olov Södergren säger att man jobbat med att förbättra förutsättningarna, där man bland annat anställt specialpedagog, studiehandledare, ökat antalet behöriga lärare och fått extra klassrum.

– Vi har jobbat mycket med trygghet och studiero. Vi har strukturerat personalträffarna så vi följer upp allt som händer oavsett om det handlar om trygghet, studiero eller hur vi genomför våra lektioner. Vi säkerställer att elever i behov av stöd får det.

Vad var anledningen till problemen?

– Vi hade väldigt många fler elever under väldigt kort tid. Man hade väldigt svårt att ställa om. Skolan tappade en del behöriga lärare i det här. Till en del var det en resursfråga. 

Han förklarar att rörligheten var svår att hantera och Bo-Kenneth Knutsson (C), nämndordförande håller med att det knappast gick att förebygga.

–  Man ligger 1,5 år före i budgetberedning. Man hamnar ganska abrupt i sådana här situationer och de är svåra att bemöta. Men vi tror vi kommit på rätt sida med situationen nu. Vi kan konstatera att vi flyttat positionerna på samtliga punkter, säger Knutsson.

Skolinspektionen har gjort nya besök på skolan och kommunen har redovisat åtgärder som man nu väntar svar på.

– Vi har jobbat väldigt brett på många olika sätt, säger Södergren. 

Enligt Björn Persson, avdelningschef Skolinspektionen, är ärendet under arbete.

Vi har sökt rektor Ann-Sophie Larsson.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!