Det var i samband med köldknäppen för två veckor sedan som verksamheten vid Eksjö SOK kunde ta fart på allvar.

– Vi hade ypperliga förutsättningar ett par dygn med ner till fjorton minusgrader. Då kunde vi köra för fullt med snökanonerna och vi har aldrig lyckats göra så mycket snö vid upptakten av en säsong, säger Johan Aulin som är en av eldsjälarna i klubben.

Kom ni igång ovanligt tidigt i år?

– Nej, de senaste två åren har vi kommit igång i slutet av november också. Men tack vare att vi kunde göra så mycket snö direkt har vi fått till en bra grund på spåret som har förutsättningar att hålla hela säsongen.

Vad är det för status på spåret i dagsläget?

– Vi har ett spår på 700 meter med ett snödjup på minst 70 centimeter, men på en del ställen är det nästan det dubbla. I veckan har det varit några plusgrader och det har gjort att vi avvaktat med att förlänga spåret. Så fort det blir minusgrader har vi dock mer snö på lager och är redo att ge oss ut med pistmaskinerna, säger Johan Aulin.

Hur mycket folk jobbar med spåret?

– Vi har en lista på 40 namn och ett 15-tal av dem drar ett tyngre lass. Vi försöker ha en ständig bemanning på minst två personer, inte minst av säkerhetsskäl. Vi har flera pensionärer som ställer upp och gör ett jättejobb för att vi ska få det att gå ihop, säger Johan Aulin som hoppas på kyligare väder framöver.

– Kommer bara kylan tror jag att fler åkare tar chansen att ge sig ut i spåret också.