I två år har Alexander Larsson arbetat som brandman vid stationen i Mariannelund. Det har hunnit bli många utryckningar genom åren med både bostadsbränder och andra räddningsinsatser, men att rycka in akut till storbränderna i Dalarna är den hittills största insatsen för Alexander Larsson.

– Vi fick frågan om man ville åka och givetvis vill man hjälpa till så mycket man bara kan. Det är stora insatser, så det krävs mycket folk, och då vill man verkligen vara där och hjälpa till.

Hans grupp från räddningstjänsterna i Eksjö kommun åkte redan på onsdagen och anlände till sin station utanför Särna i Dalarna vid midnatt.

Artikelbild

| På plats i Dalarna har räddningsstyrkorna hjälp av helikopter för att släcka bränderna.

Hur var det när ni kom till er station?

– Först var det kaotiskt men vi lyckades få bort det mesta med en del hjälp från en helikopter. På vår front är det ganska lugnt just nu, men runt omkring blossar det upp nya bränder på andra ställen.

På stationen där Alexander Larsson och hans grupp är placerad har extra säkerhetsåtgärder satts in eftersom området är ett gammalt militärövningsområde, berättar han.

– Vi har stränga säkerhetsområden här då det ligger explosiva ämnen kvar i marken, eftersom det är försvarets gamla övningsområde. Det är väldigt strikt hur långt in i skogen vi får gå, men det har de väldigt bra koll på här på plats.

Artikelbild

| "Det var kaos när vi kom dit men nu är det mer under kontroll" säger Alexander Larsson från Mariannelundsstationen.

Alexander Larsson säger att han ska vara kvar i Dalarna till söndag.

Hur ser ert arbete ut, är det jobb hela tiden?

– Som det ser ut nu är det långa pass, cirka tolv timmar åtminstone. Tanken är att vi ska jobba i skift. Det är kämpigt och det är tuffa dagar.