Hoppas på bana för Eisstock i Mariannelund

En eller två banor för Eisstock? Det föreslås att anläggas i Mariannelund enligt ett inlämnat medborgarförslag.

SPF-medlemmar vill att Eksjö kommun anlägger en eisstockbana i Tennisparken i Mariannelund.

SPF-medlemmar vill att Eksjö kommun anlägger en eisstockbana i Tennisparken i Mariannelund.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-12-28 05:00

Eisststock är en sport som spelas mycket i Tyskland och i Österrike.

Medlemmar i SPF-föreningen i Mariannelund har fått tycke för den i Sverige ganska ovanliga sporten.

Här har man på senare vintrar gjort provisoriska isbanor på sjöar intill Mariannelund och i Tennisparken i Mariannelund.

Sporten går att spela på is men också sommartid på en speciell slät asfalt, vilket beror på vilken yta man har på stockarnas undersida.

Ett 20-tal SPF-medlemmar, som blivit bitna på sporten, föreslår i ett medborgarförslag till Eksjö kommun att kommunen ska anlägga en bana för Eisstock i Mariannelund. Eftersom Eksjö kommun ska rusta upp Tennisparken finns ett önskemål att banan förläggs till den parken.

- Med en eller två professionella banor är jag övertygad att många fler kommer att intressera sig för denna sport, skriver Erwin Dörner, som representant för SPF-medlemmarna.

Både när det gäller bowling och boule hänvisas till inomhusbanor vintertid, medan Eisstock kan spelas utomhus året runt.

SPF-medlemmarna tipsar kommunen att titta närmare på en anläggning i Hallstavik. Denna ser man som en förebild då det förutom banor även finns tillhörade bänkar, en grillplats och tillgång till vatten för spolning.

– Mer behövs inte för att njuta av en ny sport med stor utvecklingspotential, påpekar spelentusiasterna.

Medborgarförslaget behandlades vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Eksjö. Det remitterades till kommunstyrelsen för beredning med svar till fullmäktige senast i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!