Hemvändare och bybor på stort kaffekalas

Vid det stora julkafferepet i Allégården i Kråkshult i helgen samlades det in totalt 7 335 kronor till förmån för Världens Barn.

Julklappsleken skapar många skratt.

Julklappsleken skapar många skratt.

Foto: Margaretha Bladh

Kråkshult2019-01-02 12:32

Stora kaffekalas med sju sorters kakor var en självklarhet i Kråkshultsbygden förr. De kalasen i var mans hem kanske inte är lika vanligt förekommande längre men traditionen med ett stort och gemensamt julkalas i Allégården fortsätter. Hembygdsföreningens styrelse och ett par medlemmar i föreningen hade skänkt sju sorters kakor och tårta till kaffeserveringen, samt värdefulla vinster till lotterierna.

När Inge Danielsson var kantor i Kråkshult startade han en barnkör som sedan blev en ungdomskör. En del av dess medlemmar var nu hemma och firade jul tillsammans med sina egna barn och den kören underhöll med julsånger under ledning av Inge. Noa Stigbäck sjöng solosång i Staffanvisan. Julkalaset samlade drygt 60 personer i alla åldrar.

På kalaset finns också en annan tradition än bara sötsaker till fikat. På sistone har "julklappsleken" blivit en trendig tradition. I Kråkshult har den muntra leken "den tjuvaktiga skatan", som lockar till många skratt, lekts i många år.

Efter fikat delades som vanligt ett stort berg av julklappar ut med hjälp av tärningar. Efter att paketen öppnats och deltagarna sett ut vilken sak de gärna ville bli ägare till, så kunde de börja "tjuva till" sig önskesaken - om tärningen visade rätt siffra. I år visade sig en behållare för fågelfrö vara den mest eftertraktade saken. Till slut hamnade den hos en lycklig Noa Stigbäck från Örebro.

Årets julkalas avslutades med att Nu tändas tusen juleljus sjöngs unisont.

En tidigare barnkör i Kråkshult med i dag lite äldre medlemmar och deras barn sjöng.
En tidigare barnkör i Kråkshult med i dag lite äldre medlemmar och deras barn sjöng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!