Här är pastoratets nya präst

Patrik Windestål från Nässjö är ny präst i Hässleby-Kråkshult och Ingatorp-Bellö församlingar. Det är länge sedan det forna pastoratet hade full bemanning.

Patrik Windestål har välkomnats till Hässleby-Kråkshults- Ingatorps och Bellö församlingar.

Patrik Windestål har välkomnats till Hässleby-Kråkshults- Ingatorps och Bellö församlingar.

Foto: Ivonne Svahn

Ingatorp2019-01-05 07:00

Att Patrik Windestål nu börjat som komminister med församlingsherden Markus Klefbeck som andra ordinarie präst innebär att det är full bemanning på prästsidan i församlingarna. Och det är första gången det sker på många år. Under en längre tid har pensionerade präster hjälpt till att lösa situationen. Patrik Windestål kommer att tjänstgöra i alla de fyra kyrkorna och forna församlingarna Ingatorp, Bellö, Kråkshult och Hässleby. Hittills har han deltagit i andakter i alla utom i Kråkshult där han välkomnas den 27 januari.

– Jag har dåligt lokalsinne, säger han om att hitta till alla nya platser.

– Jag försöker vägleda andligt i stället, kommenterar han.

Bruzaholmsborna har möjlighet att träffa honom på orten den 20 januari. Han kommer att tjänstgöra i församlingarna och tillsammans med Hanna Weckfors ansvara för konfirmanderna och dess undervisning.

Äldreboendena i Mariannelund och i Ingatorp samt de som är jubilarer kommer också kunna stifta bekantskap med den nya prästen.

– Jag ska göra hembesök och imorgon ska jag besöka mina första jubilarer.

Just att arbetet kommer att innebära alla tänkbara sysslor men framförallt att han får jobba med alla åldrar ser Patrik fram emot.

– Det är det jag tycker är roligt. Det känns bra att det är så varierat.

Patrik Windestål som nyligen fyllt 50 är uppfödd i Tibro och började sin yrkesbana med jobb på en träindustri för att fortsätta jobba i en lågprisbutik fram till sommaren 1995.

Samma år började han läsa data och han utbildade sig sedan till präst.

– Jag gjorde uppehåll ett år för att gå på en folkhögskola och sjunga gospel. Jag blev sporrad av min musiklärare, säger han.

Och sång och musik har ett stort utrymme i hans liv.

– Jag tycker om att sjunga men jag gör det mest hemma eller i bilen. Jag har sjungit i kör men hinner inte med det riktigt och är inte speciellt bra att läsa noter, påpekar han.

Fotografering är ett annat intresse.

Efter prästvigningen 2003 i Skara stift placerades han i Mariestad men sökte sig vidare till Herrljunga där han var i fyra år. Efter ett par år i Norra Billings pastorat sökte han sig till Småland där han tjänstgjort i åtta år, sex år i Nässjö och två år i Norra Sandsjö.

– Jag ville ha någorlunda nära till mina föräldrar, säger han om varför han sökte sig till Höglandet.

Sedan 2010 är han bosatt i Nässjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!