Han cyklade runt – med hagelgevär

En man från Höglandet som cyklat runt med ett hagelgevär döms till fängelse. Samma man har tidigare avtjänat ett långt fängelsestraff för att ha skjutit ihjäl en person.

En tidigare livstidsdömd man, som dömdes för att ha skjutit ihjäl sin kamrat med ett hagelgevär, döms åter till fängelse. Denna gång för att ha cyklat omring med ett avsågat hagelgevär.

En tidigare livstidsdömd man, som dömdes för att ha skjutit ihjäl sin kamrat med ett hagelgevär, döms åter till fängelse. Denna gång för att ha cyklat omring med ett avsågat hagelgevär.

Foto: Henrik Simonsen

Eksjö kommun2019-03-27 22:00

Att cykla omkring med ett avsågat hagelgevär är inte helt i sin ordning. Det anser Eksjö Tingsrätt som, när domen kom, dömde mannen till fängelse i sex månader för vapenbrott. Åklagaren yrkade på grovt vapenbrott men Eksjö Tingsrätt bedömde att det handlade om normalgraden.

Mannen, som är i 60-årsåldern, cyklade runt med vapnet i en cykelkorg i centrum på Höglandet när han ertappades av polisen.

Han förklarade vid rättegången att han hittat det dagen innan på en släpkärra. Därefter hade han cyklat ner till ett bankontor på orten. Han sa sig inte ha någon aning om att det var licenspliktigt och förklarade att han tänkt sälja det. När han förstod att det handlade om ett avsågat hagelgevär avsåg han slänga det. Det var i det ärendet han var på väg, enligt hans egna uppgifter, men han hann

inte då polisen stoppade honom.

Brottsutredningen har visat att det handlade om ett fullt fungerande vapen som relativt enkelt gick att sätta ihop. Tingsrätten ansåg det bevisat att mannen insett det var licenspliktigt. Däremot har ingen ammunition hittats.

Samma man dömdes på 90-talet för att ha skjutit ihjäl en man med ett hagelgevär strax utanför Eksjö kommun. Livstidsstraffet omvandlades senare till 19 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!