Gripen man var efterlyst av gränspolisen

Båtmotorer värd 100 000 kronor försvann från båtar i Lönneberga. Nu åtalas en man i 30-årsåldern för häleri.

En man åtalas för häleri då han greps med stulna båtmotorer värda 100 000 kronor i sin bil. Mannen greps i Mariannelund. Två av motorerna anmäldes stulna i Lönneberga strax innan.

En man åtalas för häleri då han greps med stulna båtmotorer värda 100 000 kronor i sin bil. Mannen greps i Mariannelund. Två av motorerna anmäldes stulna i Lönneberga strax innan.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-11-08 12:00

Fem båtmotorer misstänks ha tillgripits från 15 september till 12 oktober i år i sjön Linden i Lönneberga, i Torpasjön i Ydre och på Hättevägen i Tranås.

Några dagar befann sig en polispatrull i centrala Mariannelund och beslutade att kontrollera ett fordon och föraren. Poliserna märkte att mannen klev ur bilen och hade ett avvikande beteende då han fick syn på polisbilen. Mannen omhändertogs för att verkställa en utvisning då det visade sig att han var efterlyst av gränspolisen. I bilen fanns båtmotorer som polisen misstänkte var stöldgods. 

I veckan väcktes åtal mot mannen som nu misstänks för häleri. Han åtalas inte misstänkt för stölderna men däremot för att ha mottagit eller på annat sätt kommit åt motorerna som han sedan ska ha förvarat i bilen på en adress i Mariannelund. Vid förhör har mannen förnekat att han stulit motorerna. Han har istället uppgett att han kommit tio dagar tidigare till Sverige där han köpt en bil i Stockholm och att han sedan köpt motorerna, som han inte visste var stulna.

Mannen har i förhör berättat att han träffade säljarna i Jönköpingstrakten och att han följde med dem till en stuga där motorerna fanns. Han betalade kontant och körde sedan två timmar innan han stannade i Mariannelund. Här ska han enligt egen utsago inte känt ha någon.

Mannen har i förhör sagt han blivit lurad i en fälla. Mannen åtalas även misstänkt för grov olovlig körning, vilket ska ha skett tidigare i Piteå. Rättegången äger rum i Eksjö tingsrätt i mitten av november.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!