Förslaget: Hyr ut kommunens minibussar

I Eksjö kommun finns en fordonspark med minibussar. Nu föreslås att föreningar med ungdomsverksamhet ska kunna hyra fordonen för en självkostnadspeng.

Maria Havskog, ordförande i tillväxt och utvecklingsnämnden tycker idén att låta föreningslivet ta del av kommunens minibussar är en klok idé.

Maria Havskog, ordförande i tillväxt och utvecklingsnämnden tycker idén att låta föreningslivet ta del av kommunens minibussar är en klok idé.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö kommun2019-03-19 05:00

Eksjö kommun har en stor fordonspark och den används flitigt men främst under vardagarna. Personbilarna nyttjas även under helgerna och då främst av hemtjänsten och hemsjukvården.

Men det finns även ett gäng minibussar. Idag finns sex, sju på skolorna och de används exempelvis när barn ska till simundervisning. Fordonen används sällan på helgerna med undantag av orienteringsgymnasiet.

I de nya riktlinjerna föreslår tillväxt- och utvecklingsnämnden att föreningar med barn- och ungdomsverksamhet ska ges möjlighet att hyra bussarna till självkostnadspris.

– Vi tycker det är en klok idé. Sedan vet vi inte i vilken grad det kommer att användas, säger tillväxt- och utvecklingsnämndens ordförande Maria Havskog.

– Det har förts en diskussion med kommersiella bussbolag och de har inte haft något att erinra, säger Maria Havskog.

Maria Havskog understryker dock att det bara kommer handla om barn- och ungdomsverksamhet. En vuxen person med körkort måste hyra och varje förenings ordförande måste ha skrivit under dokument mellan kommun och förening, där reglerna tydligt framgår.

Erbjudandet riktar sig inte till vuxna men en förening kan hyra en buss om både barn- och ungdomsverksamhet, som samåker med seniorer i samma förening.

Uthyrningen riktar sig enbart till föreningar i kommunen och inte till privatpersoner. Förslaget ska vidare upp till kommunstyrelsen för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!