Fastighetsbolag hotas av dyrt vite

Två fastigheter i Eksjö måste sluta elda med olja innan nästa höst, annars hotas med vite på 250 000 kronor. Bolaget har tidigare fått föreläggande om vite på 150 000 kronor för andra brister i husen.

En fastighetsägare måste åtgärda en ledstång i en trappa, ett badrum men också sluta elda med olja. Nu hotas han av skyhöga viten.

En fastighetsägare måste åtgärda en ledstång i en trappa, ett badrum men också sluta elda med olja. Nu hotas han av skyhöga viten.

Foto: Christine Olsson/TT

Eksjö2018-11-06 16:45

Två fastigheter i Eksjö gamla stad har under en längre tid varit under luppen av kommunen. Först förbjöds ägaren elda med ved, nu gäller förbudet även olja, men ägaren har fortsatt ha det som uppvärmningssystem.

– Det här är ett uppföljande beslut efter tidigare förordning att sluta elda med olja. Men det har inte skett så nu trappar kommunen upp med ett föreläggande, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Senast 30 september nästa år ska oljeeldningen ha ersatts av fjärrvärme, värmepump eller liknande.

– Det ska inte kosta mindre att betala vite än att installera ett nytt system. Fjärrvärme är redan indraget, säger Wärnbring om vitesförslaget på 250 000 kronor, som samhällsbyggnadsnämnden föreslagit.

Bolaget fick tidigare i år även ett annat föreläggande om vite. Ägaren hade fram till den 18 september i år på sig att åtgärda ett våtrumsutrymme, en ledstång samt göra en ventilationskontroll. Vid en senare kontroll av kommunen hade renoveringen av badrummet påbörjats men inget annat.

Föreläggandet om viteshot på 100 000 kronor för badrummet, 25 000 kronor för ventilationen och ytterligare 25 000 kronor för trappräcket har, efter senaste nämndsammanträdet, även det lämnats över till Mark- och miljödomstolen. Domstolen har därefter skickat beslut om verkställande till fastighetsägaren.

Sture Granath, Parveny Kaffekullen AB som är fastighetsägare, säger att han köpte fastigheten 1993 och att han haft en konflikt med kommunen sedan det årtiondet.

– Det började med att en annan företagare monterade en ventilation fyra meter från min skorsten, på den tiden jag eldade med ved.

– Efter restaurangen upphörde har det inte varit några problem. Nu förbjuds jag elda med olja men den som klagat har flyttat. Jag har avvaktat för det finns så mycket nya värmesystem, kommenterar han oljeeldningen.

– Det känns inte bra men kommunen får hitta på vad den vill, jag kan inget göra och det hjälper inte vad jag skriver, säger han.

Vad gör du nu?

– Just nu gör jag ingenting. Kommunen har chansen att köpa huset om man vill, annars finns det andra spekulanter, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om