Det var 1978 som polisen vid en husrannsakan i Jönköpingstrakten hittade en större mängd konst som sedan visade sig vara förfalskad.

– Beslaget förvaras i dag hos polisen i Jönköping som en referenssamling och är troligen Sveriges största, menar museichef Pia Löfgren.

En del av det beslagtagna godset blir nu underlag för en utställning på Eksjö museum.

Varför en sådan här utställning?

– En väldigt stor del av konsten som köps och säljs är förfalskad. Vi tog kontakt med polisen och bad att få ställa ut ett urval ur deras samling, säger hon.

Förfalskade målningar av bland andra Rubens, Renoir, Corot, Monet, Sisley, Matisse, Marcus Larson, Anders Zorn, Albin Amelin, Vera Nilsson, Johan Krouthén, Ernst Josephsson och Olle Olsson Hagalund visas.

Det mesta är svensk och fransk konst av skiftande kvalité och speglar det som var gångbart på konstmarknaden då. Utställningen har vernissage lördagen den 8 juni och visas fram till början av oktober.

Varje onsdag under sommaren kommer det ske guidade visningar bland konstverken och det arrangeras även ett par föreläsningar i ämnet i höst.

Görel Cavalli Björkman, en av Sveriges främsta specialister på äldre måleri, reder då ut vad som är falskt eller äkta i konst, vilka metoder man kan använda och hur man sett på frågan under olika epoker.

Förfalskare genom historien och polisens jakt efter dem skildras i en föreläsning med Carl-Johan Svensson, lektor i historisk didaktik vid Jönköping university, som skrivit en bok i ämnet.