Statistiken för simkunnighet ser bra ut i Eksjö kommun. Trots det är det tio elever i årskurs nio som inte kan simma. Nu införs en extra satsning på årets sommarsimskola i Prästängshallens simhall i Eksjö. Gratis bussar kommer hämta upp barn i Mariannelund, Ingatorp, Hjältevad, Bruzaholm, Hult och Höreda.

– Vi börjar på måndag och har drygt 130 barn som kommer, berättar anläggningschef Annika Fyhr.

Simskola är framförallt riktad till sexåringar och håller på fram till 6 juli. Anledningen är en nationell satsning på simundervisning. För barn mellan ett och sex år är drunkning är den vanligaste dödsolyckan och var tredje dag drunknar en människa i Sverige. Det framkommer i statistik från Svenska Livräddningssällskapet. 2017 dog 92 personer i drunkningsolyckor, året innan 115 och hittills i år har 44 personer avlidit i vatten.

– Det är jätteviktigt att lära sig simma. Det är kanske den enda aktivitet som barnen gör som är livsavgörande, menar Annika.

– Vi har fyra åringar som går på "plask och lek". Då är de ofta för små för att lära sig simma men vi övar på att de ska veta vad de ska göra om de ramlar i. Att de inte får panik utan att de kan ta sig till kanten.

I årskurs ett görs den största satsningen på simundervisning, då går eleverna en gång i veckan under en termin. Övriga klasser ska besöka simhallen minst två gånger per termin. I statistik som tagits fram av kommunen kan 95,1 procent av niorna simma.

– Jag tror att vi ligger bra till just för att vi jobbar från alla infallsvinklar. Vi har extrasim och lovskola för dem som inte varit med i årskurs ett.

Men av de 204 niondeklassarna är det fortfarande tio som inte kan simma.

– Ofta kan det vara att barnen bara varit i Sverige under en kort tid och inte hunnit bli simkunniga. I vissa fall är det att man inte tagit sin chans att komma hit, det kan kännas lite pinsamt ju äldre man blir. Tycker man att det är pinsamt finns det möjlighet att komma och öva med oss på fritiden. Vi vill nå så nära 100 procent som möjligt.