Emilkraften vill utreda integrationen

Emilkraften har sökt pengar ur kommunens integrationspott. Man ansöker om 300 000 kronor för att genomföra en förstudie kring integration.

Robert Glader hoppas att arbetet med en förstudie kan inledas vid årsskiftet.

Robert Glader hoppas att arbetet med en förstudie kan inledas vid årsskiftet.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-11-14 18:00

Vilka förutsättningar behövs för att folk ska vilja och kunna bo och verka i östra Eksjö kommun, vad behövs för att integreras och inkluderas?. Så ser frågeställningen ut som man vill lyfta i en förstudie.

– Vi vill bygga upp en verktygslåda och se om något fattas. Finns det något som fungerar bra som man kan ta lärdom av eller något som inte finns, säger Robert Glader, verksamhetsledare på Emilkraften.

Förstudien avser ringa in behov och ska titta på barn och unga, skola och fritid, näringsliv, kompetensförsörjning, sysselsättning men även bostad och sociala sammanhang. Emilkraften bedömer att det saknas en samlad bild vilka utmaningar som finns men också vilka resurser i kommunen som kan svara på de behov som finns. Tanken är att förstudien ska ta fram en plan för vidare insatser, kartlägga resurser och hur det ska finansieras.

– Det är viktigt att alla får samma möjligheter och att vi hjälps åt så att alla får förutsättningar, säger han.

Många av de som flyttat in till samhället och bygden är nysvenskar och asylsökande.

– Migrationsverket jobbar bara med de som är asylsökande och då tycker vi att vi ska engagera oss i det här, kommenterar han men betonar att det inte enbart berör de som är inflyttade från andra länder.

Emilkraftens ansökan togs upp vid Ledningsutskottets sammanträde, som beslutade att hänskjuta frågan till nästa sammanträde i december.

– Vi vill ta ett samlat grepp om Mariannelund, där vi känner vi behöver göra en stor satsning och där alla ser behovet, säger Carina Lindström (M) i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!