De ska få bygga ett eget Eksjö

Eksjö stad kan få en lite annorlunda form och utseende framöver. I allafall i Eksjö på museums senaste utställning där de yngsta besökarna får bestämma.

Med tusentals träklossar bjuds barnen in att bygga sin egen trästad.

Med tusentals träklossar bjuds barnen in att bygga sin egen trästad.

Foto: Eksjö Museum

Eksjö2018-12-29 12:00

Lagom till jul öppnade Eksjö Museum en ny utställning som går under namnet ”Eksjö kloss för kloss”. Det är en utställning som riktar sig till barn och där de aktivt får delta i dess utformning. En särskild inbjudan har gått ut till kommunens förskolor, förskoleklasser och årskurs ett att komma på klassbesök och upptäcka utställningen.

Stora konsthallen har till utställningen fyllts av tusentals träklossar. På golvet ligger en stor karta, såsom det vore en matta.

Kartan visar centrala Eksjö och är daterad 1947.

Museets pedagog Lina Ludvigsson berättar att det går att jobba med utställningen på olika sätt där man anpassar den efter barnens ålder.

– De mindre barnen kan komma bara för att bygga med klossar, leka och ha kul och samtidigt bekanta sig med museet, säger hon.

För de lite äldre ges även möjlighet att prata om vilka funktioner som är viktiga i ett samhälle, såsom järnvägsstation, sjukhus eller exempelvis skola.

– Eller varför det är så tydlig skillnad i den norra och den södra stadsdelens uppbyggnad. Den norra är ju från 1500-talet och den södra från efter stadsbrand 1856. Då rådde andra ideal. Norra Storgatan är till exempel tre gånger så bred när den efter torget övergår i Södra Storgatan, påpekar hon.

En timrad lekstuga visar knuttimringstekniker och det går även att titta på historiska bilder från byggen och renoveringar i Eksjö.

Utställningen pågår till och med 17 februari.

En karta från 1947 över centrala Eksjö ligger som en stor matta i utställningen.
En karta från 1947 över centrala Eksjö ligger som en stor matta i utställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!