De har skapat en app för att minska matsvinn

Tre blivande studenter från Mariannelund har kommit på en idé hur man kan komma tillrätta med en del av matsvinnet i skolköken.

Wiktor Dobrosierdow, Axel Melkersson och Frej Larssen har hittat en teknisk lösning för att minska överproduktionen av mat i skolköken.

Wiktor Dobrosierdow, Axel Melkersson och Frej Larssen har hittat en teknisk lösning för att minska överproduktionen av mat i skolköken.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-02-02 08:00

Frej Larssen, Wiktor Dobrosierdow och Axel Melkersson studerar alla på teknikprogrammet på Eksjö gymnasium.

I sitt avslutande gymnasiearbete fick de idén om att utveckla en app som kan minska mängden mat som slängs i skolor, samtidigt som den underlättar kökens planering och ger ekonomiska och miljömässiga fördelar.

– Jag hade en idé om ett spel men det är roligare att kunna göra nytta, säger Frej Larssen.

De berättar att de fick idén efter en diskussion med en lärare. Från början var idén en ID-tagg men Axel Melkersson säger att de bestämde sig för en app i stället.

De visar hur de byggt en webbsida som fungerar som en app. Via Höglandets it har de fått tillgång till en server och de räknar kunna prova systemet inom en snar framtid.

Axel Melkersson förklarar att elever och lärare kryssar i om de ska äta eller inte senaste dagen innan. Köket kan därefter planera utefter hur många som ska äta och vad som ska ätas, där även specialkost och vegetariskt finns med. 

– Då slipper maten lagas i onödan och slängas. Mellan 10 och 13 kilo mat slängs varje dag, säger Wiktor Dobrosierdow som berättar att det någon gång slängts upp till 70 kilo.

Vad har ni fått för reaktion?

– Första kommentaren vi fick var att vi skulle få nobelpriset, säger de.

– Den här appen kan hjälpa oss i köket. Man kan minska matsvinnet på många sätt och det här är ett sätt. Vet vi hur många som ska äta så minskar överproduktionen, säger Mike Wannhoff, arbetsledare i köket.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!