Då kan du bli av med julgranen

I nästa vecka görs "julgransturer" i Eksjö kommun då julgranar samlas in i samhällena. Granarna blir värme i Vetlanda. Eksjö får sopor tillbaka.

Julgranar från julfirandet  

i hela Eksjö kommun blir flis som eldas och blir till värme i Vetlanda.

Julgranar från julfirandet i hela Eksjö kommun blir flis som eldas och blir till värme i Vetlanda.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-01-08 13:57

Vad gör man av granen när julen är slut? Om man inte vill ta hand om den själv, så erbjuder Eksjö kommun julgranshämtning för de som bor i tätorterna.

– Det brukar bli ganska mycket, säger Stefan Strömberg, miljö- och renhållningschef på Eksjö Energi.

Plastgranar verkar inte slagit ut den äkta granen.

– Många vill ha riktiga granar och man väljer det alternativet, säger han.

Granhämtning sker i kommunens orter. Förutom i Eksjö finns 14 uppsamlingsplatser i Mariannelund, tre i Ingatorp, fem i Hjältevad, sex i Bruzaholm och en i Höreda och en i Värne. Undantag är Bellö där uppsamlingsplats inte finns angivet. Uppsamlingsplatser är en rad gatukorsningar. I Eksjö, Höreda och Värne hämtas granarna på måndagen den 14 januari. På de andra orterna sker det dagen efter.

– Det är viktigt att granarna läggs där kvällen innan sista dag. I östra kommundelen bör de ligga på platsen på måndag kväll för att de ska komma med. Då slipper vi åka runt, vilket vi brukar få göra emellanåt, för att hämta granar efter den officiella hämtningen. Det förekommer att folk missar och lägger ut granar efteråt.

Vad händer med julgranarna?

– De går till Flishult där man gör flis av dem. Sedan eldar Vetlanda med det så vi slipper transport. I gengäld får vi avfall. De eldar de kan elda och vi eldar det andra. Det är ett samarbete, säger han.

Servicen lär fortsätta även nästa jul.

– Så länge det finns ett intresse finns det ingen anledning att ta bort det, säger Stefan Strömberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!