– Förberedelserna inför årets köttbullefest startade redan dagen efter den förra. Det går åt ett helt år som man får förbereda för det är mycket som ska stämma, säger Gun Samuelsson, ordförande i Mariannelundsbygdens samhällsförening, den förening som står som arrangör av köttbullefesten.

– Det har blivit större och större för varje år som vi har hållit på. I år är vi hela styrelsen plus 12-15 personer extra som arbetat med det här, forsätter Gun Samuelsson.

Dagen inleds med invigning på torget av årets borgmästare som är Anders Stejdal. Sedan fortsätter dagen med olika uppträdanden, bland annat kommer Vena-Tuna musikkår att spela. Fyrhändigt spel av marimba kommer också att ske under dagen. Det finns också många aktiviteter runtom, bland annat så finns det möjlighet att medverka i ett gympa-pass, kika på speedway-föraren Filip Hjelmlands motorcykel, eller delta i grodspottning. Eftersom det är en köttbullefest kan den som vill medverka i en köttbulletävling, där varje deltagare får lämna in ett antal köttbullar till en jury bestående av fyra personer som bedömer dem.

På kvällen blir det fest med musik från Heart and Bones som spelar alltifrån blues till hårdrock.

– Vi tror att det blir fler besökare under detta tredje år. Vi har räknat med runt 400-500 besökare på dagen och minst lika mycket på kvällen, säger Gun Samuelsson.

– Vi hoppas på fint väder som tidigare år och att folk kommer och har en heldag hos oss, fortsätter hon.