Cafégäster störs av dålig lukt

Gäster vid kaffestugan vid Spilhammar har ibland inte bara känt doften av nybryggt kaffe. Kommunens toaletter har också gett ifrån sig dofter.

Badplatsens toaletter ligger bara ett stenkast från uteserveringen.

Badplatsens toaletter ligger bara ett stenkast från uteserveringen.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-03-26 06:00

– Vi har en septitank för badplatsens toaletter. Det har varit lite odörer vid vissa vindar med negativ inverkan på kaffestugans verksamhet. Det blåser rent ut sagt in skitlukt på uteserveringen, beskriver Maria Havskog (C), tillväxt- och utvecklingsnämndens ordförande.

– Den här sommaren var det varmt och då blev det lukt över serveringen. Badplatsens toaletter ligger ju nära serveringen, säger Bernice Modig, som driver café Sommartorpet.

Ett annat problem som funnits är att badgästerna använt kaffestugans toalett i stället för den kommunala. Ett förslag från kommunens sida har varit att kunna erbjuda kaffestugans toalett som officiell toalett, mot en viss ersättning från kommunen, men det har kaffestugans ägare tackat nej till.

– Den toaletten tillhör ju kaffestugans gäster, säger Bernice Modig.

För att lösa problemet har kommunen nu därför beslutat att ansluta badplatsen till det kommunala VA-nätet.

Badplatsen ligger dock utanför gällande VA-verksamhetsområde för Eksjö Energi. Därför måste kommunen själv bekosta hela anslutningen med grävning etcetera, vilket kostar 300 000 kronor.

– Vi har gjort en uppgörelse att samhällsbyggnadsnämnden tar anslutningsavgiften och ledningsdragning. Vi tar ansvar för toalettbyggnaden så det blir trevligt att vara där, säger Maria Havskog.

Kostnaden fördelas med 200 000 kronor på samhällsbyggnadsnämnden och 100 000 kronor på tillväxt- och utvecklingsnämnden.

Kommunen satsar på att ansluta badplatsens toaletter till det kommunala VA-nätet, så att uteserveringen inte ska drabbas av odörer.
Kommunen satsar på att ansluta badplatsens toaletter till det kommunala VA-nätet, så att uteserveringen inte ska drabbas av odörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!