Bruzaholm

Ett åskmoln har dragit förbi när ännu en skoldag för ett 60-tal skolelever i Bruzaholms bruksmiljö spelas upp. Totalt besöker 180 femteklassare den här veckan Bruzaholm för att få en historielektion i sin egen bygd.

Bruzaholms bruk från 1660 är idag ett av Sveriges äldsta järnbruk som fortfarande är i drift. Medan det i dag högteknlogiska bruket tuffar på i närheten står den gamla bruksmiljön intill intakt. Föremål som tillverkats på orten har samlats i ett museum.

Artikelbild

| Britt-Marie Wilhelmsson vispade plättsmet tillsammans med Hedda Poggensee Blom och Kalle Westerström från Ingatorp och Axel Ugarph och Edvin Oskarsson från Eksjö.

Tiden spolas tillbaka 100 år den här dagen. Eleverna utrustas med klädesplagg från tidseran och utan att de tänker på det blir det en spännande historielektion.

De får vispa sin egen plättsmet och tillaga den på plättlägg på en gammal vedspis, båda tillverkade på bruket.

Ett besök görs i arbetarbostäderna för få en känsla av hur det var att växa upp i den miljön. Här får eleverna också gjuta och tillverka sitt eget tennsmycke att ta med sig hem.

– Eleverna älskar det här och har sett fram emot det. Det är ett fantastiskt mottagande, säger lärare Ulrika Sköldunger på Ingatorps skola.

Artikelbild

| Alf Andersson, Esko Mäkinen och Anna Samuelsson gjuter tenn.

– Att barnen är intresserade är ju det som håller oss igång, kontrar Esko Mäkinen i Föreningen Bruzaholms bruksmuseum.

Skoldagarna möjliggörs genom ett samarbete mellan Barn- och ungdomssektorn, Föreningen Bruzaholms bruksmuseum och Eksjö museum.

Artikelbild

| Erik Hagman, Simon Braf Oberst och Nova Sander, Ingatorp, slipar sitt smycke som de själva tillverkat.

– I år är elfte året, säger Lina Ludvigsson, antikvarie på Eksjö museum.