Bygdens historia lyfts fram till en ny generation

Det bankas och slås för att smidet ska få sin rätta form. Den gamla Bruzaholmsspisen är brännade het och plättläggen levererar som de gjort i många år. Det är ännu en bruksdag för femteklassare i Bruzaholm.

I Smedjebacken smiddes det egna smycken.

I Smedjebacken smiddes det egna smycken.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-05-21 19:15

Bruzaholm

Ett åskmoln har dragit förbi när ännu en skoldag för ett 60-tal skolelever i Bruzaholms bruksmiljö spelas upp. Totalt besöker 180 femteklassare den här veckan Bruzaholm för att få en historielektion i sin egen bygd.

Bruzaholms bruk från 1660 är idag ett av Sveriges äldsta järnbruk som fortfarande är i drift. Medan det i dag högteknlogiska bruket tuffar på i närheten står den gamla bruksmiljön intill intakt. Föremål som tillverkats på orten har samlats i ett museum.

Tiden spolas tillbaka 100 år den här dagen. Eleverna utrustas med klädesplagg från tidseran och utan att de tänker på det blir det en spännande historielektion.

De får vispa sin egen plättsmet och tillaga den på plättlägg på en gammal vedspis, båda tillverkade på bruket.

Ett besök görs i arbetarbostäderna för få en känsla av hur det var att växa upp i den miljön. Här får eleverna också gjuta och tillverka sitt eget tennsmycke att ta med sig hem.

– Eleverna älskar det här och har sett fram emot det. Det är ett fantastiskt mottagande, säger lärare Ulrika Sköldunger på Ingatorps skola.

– Att barnen är intresserade är ju det som håller oss igång, kontrar Esko Mäkinen i Föreningen Bruzaholms bruksmuseum.

Skoldagarna möjliggörs genom ett samarbete mellan Barn- och ungdomssektorn, Föreningen Bruzaholms bruksmuseum och Eksjö museum.

– I år är elfte året, säger Lina Ludvigsson, antikvarie på Eksjö museum.

Britt-Marie Wilhelmsson vispade plättsmet tillsammans med Hedda Poggensee Blom och Kalle Westerström från Ingatorp och Axel Ugarph och Edvin Oskarsson från Eksjö.
Britt-Marie Wilhelmsson vispade plättsmet tillsammans med Hedda Poggensee Blom och Kalle Westerström från Ingatorp och Axel Ugarph och Edvin Oskarsson från Eksjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!