I år är det 10 års jubileum för tidsresan vid Bruzaholms bruk där femteklassarna i Eksjö kommun får prova på att leva som arbetarna gjorde för över 100 år sedan. Under veckans tre första dagar turas klasserna om att besöka bruket, lära sig om historien och själva får prova på olika sysslor.

– Tanken är att eleverna ska få känna på hur livet var kring bruket, berättar Yvonne Nilsson, ordförande för föreningen Bruzaholms Bruksmuseum.

Ett 20-tal personer i tidsenliga kläder är på plats och ställer upp ideellt för att hålla historien levande.

Artikelbild

| Alf Andersson och Esko Märkinen lär barnen att gjuta medaljonger. "De flesta tycker att det är häftigt att gjuta"

– Det är 358 år sedan järnbruket startade här och idag är det ett av de äldsta som fortfarande är i drift i Sverige. Det är glädjen vi ser hos barnen som gör att vi håller på och att få dela med oss av kultkulturarvet så att det inte försvinner.

Eleverna får under dagen prova på fyra olika stationer där de på olika sätt introducerar hur tillvaron var både i och utanför arbetet.

­– Vi har gjort i ordning en lägenhet där de få tänka hur det skulle vara att leva utan tv, toalett och dusch. Köpt in rotsaker som de får prova, för på den tiden var det inte pizza utan sil och rökt fläsk. Så får de gjuta smycke och laga sina egna plättar. Det brukar vara intressant för dem och igår var det en kille som sa "jag skulle vilja vara här längre, det här är spännande".

I den gassande solen satt Isak, Erik, Simon, Aron och Kelvin med tallrikar fyllda av plättar. De är alla överrens om att dagen fick tummen upp.

Artikelbild

| Elin, Ottilia, Lendi och Kalle ser uppmärksamt på medan Esko demonstrerar. "Det är roligt att testa att leva som de gjorde för och att lära sig".

­–Det är bra att få veta saker från så länge sedan. Det är intressant och jättenice.