Inför årets Eksjö Stadsfest har arrangerade Fiesta Eksjö valt att följa några av FN:s globala mål; hållbar konsumtion och produktion, bekämpa klimatförändringarna samt hav och marina resurser. Som en del av satsningen har därför avtalen med krögarna gjorts om.

– Vi har egentligen alltid satt krav på källsortering och haft önskemål på vegetariska alternativ, berättar ordförande Maria Stejdahl.

– Nu har vi skrivit in i avtalen att vi önskar att de ska låta bli engångsplasten. Sedan förväntar vi oss inte att det kommer fungera till 100 procent på en gång men någonstans måste vi börja. Eftersom det rör sig om ett önskemål kommer vi inte att köra ut en krögare som kommer med plastbestick men vet samtidigt att vi till nästa år inte vill att den krögaren kommer hit. Då finns det andra festivaler de kan vara på och vi får ta in någon annan som kan ha en verksamhet utan engångsplast. Men hittills har vi bara fått positiva reaktioner.

Besökarna tror hon inte kommer märka skillnaden prismässigt.

– Jag tror inte att besökarna kommer behöva betala mer för maten. Men skulle det vara så tror jag inte att många har något emot att betala ett par kronor extra för att det ska var miljövänligt.

För att ytterligare skruva åt miljöarbetet kommer föreningen bland annat att klimatkompensera för transporter, ta bort engångsplasten från de egna staketen, och installera vattenkranar så att besökarna kan fylla på istället för att köpa vattenflaskor och införa rökrutor.

– För oss är det här ett arbete som pågår ständigt och det finns massor av saker vi gör och har gjort sedan tidigare, men skillnaden i år är att vi har tydligt uppsatta mål. Vi jobbar alla ideellt och vill att det här ska göra avtryck.